У Сараті Одеської області чиновники переслідують вчителя через належність до УПЦ

Дії чиновників щодо Марчука порушують 24 і 35 статті Конституції України, в яких йдеться про рівноправність будь-якої релігії і відокремлення церкви від держави.

У Сараті Одеської області чиновники місцевого управління освіти переслідують вчителя фізики Ігоря Марчука через його належність до УПЦ. Про це повідомляє сайт СПЖ. 

Як йдеться у сюжеті «Першого Козацького», релігійний конфлікт у Сараті почався в січні 2019 року, коли настоятель Свято-Покровського храму і благочинний Саратського району протоієрей Владислав Шиман вирішив перейти в ПЦУ і повести за собою громаду. Завдяки підтримці місцевих чиновників Шиман організував збори територіальної громади в селищі. Розуміючи, що храм, зареєстрований на єпархію, йому так просто не забрати, Шиман сфальсифікував документи й тепер видає себе за священика УПЦ, а насправді є кліриком “ПЦУ”.

Коли парафіян УПЦ обманом позбавили храму, віруючі подали кілька позовів до суду, одним із тих, хто зголосився захищати громаду, був Ігор Марчук, учитель фізики в Саратській школі-гімназії.

«В Україні легалізували розкол, аналогічні події відбулися в Чорногорії, але там народ дружно вийшов на захист своїх прав, тому на їхньому прикладі в жовтні 2020 року я вирішив подати позов з метою захисту прав Свято-Покровської громади УПЦ», – розповів в інтерв’ю «Першому Козацькому» Ігор Марчук.

15 березня 2021 року Ігоря Марчука викликали в управління освіти, сім’ї, молоді і спорту Саратської РДА, де оголосили, що на нього була подана скарга від батьків учнів школи у зв’язку з його релігійними поглядами.

«Ця скарга не була зареєстрована у вхідних, а була передана особисто в руки Неллі Страт (чиновник управління освіти – Ред.), у цій скарзі немає жодного підписанта, з чого випливає, що це анонімка, яку не варто було і розглядати. У зверненні батьки обурені порушенням педагогічної етики та персональної честі педагога. У провину мені ставлять неправдиві свідчення в позові, які я подав у суд. Але оцінювати це має суд, а також те, що я впливаю на релігійні переконання їхніх дітей, фактів останнього не було надано», – розповів Марчук.

Перед цією зустріччю Неллі Страт у телефонній розмові заявила Ігорю Марчуку, що вчитель української школи не може виховувати в дітях патріотизм, якщо є парафіянином “московської церкви-агресора” і що він не мав права подавати позов до суду і брати участь у територіальних зборах.

«Я їй заперечив, що маю право ходити до суду і відстоювати свої інтереси, це право кожного громадянина України і держслужбовець не має права вказувати, в яку мені церкву ходити», – додав Марчук.

17 березня Ігор Марченко у присутності адвоката та представників ЗМІ прийшов в управління освіти і включив фрагменти телефонної розмови, що свідчать про дискримінацію вчителя фізики, тоді глава ОТГ перепросила й обіцяла, що такого більше не повториться. Неллі Страт також вибачилася перед учителем фізики.

Пізніше з’ясувалося, що одним з організаторів анонімної скарги є колишній священик УПЦ Владислав Шиман, який є депутатом Саратської селищної Ради від партії Петра Порошенка «Європейська солідарність». Скаргу підписували жителі селища та батьки, що позиціюють себе парафіянами “ПЦУ”.

«Я оцінюю цю ситуацію як спробу розпалювання міжрелігійної ворожнечі, а також як спробу вказівки, в яку церкву ходити і спробою тиску на суд. ПЦУ – організація самосвятів, які були прийняті в лоно Православної Церкви без покаяння, а розчерком пера патріарха Варфоломія, який сам стверджував, що в 90-х роках стався розкол в Україні. Якщо ви не вірите моїм словам, подивіться на справи “священиків” і парафіян ПЦУ, що вони роблять. Я не хочу нічого мати спільного з церквою, в якій процвітає наклепництво, злоба, ненависть і насильство», – заявив Марчук.

Просмотров: (13)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *