На Чернігівщині праворадикали на чолі з засудженим «кліриком ПЦУ» захопили храм УПЦ

4 квітня 2021 року у селі Припутні Ічнянського району Чернігівської області близько 20 приїжджих праворадикалів на чолі з сумно відомим у Ніжинській єпархії забороненим у служінні колишнім ієромонахом Леонтієм Прощенко, який сьогодні відбуває покарання за зберігання зброї умовно та водночас є «кліриком ПЦУ», зрізали замки з місцевої церкви.

Як повідомив у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ секретар єпархії протоієрей Валерій Дашко, звозити молодиків у село почали ще перед початком недільного богослужіння.

«О 7:45 наш настоятель, який живе поблизу храму, побачив, що з’їжджаються автомобілі. Приїхало спочатку три, а потім ще чотири авто та мікроавтобусів — по підрахунках парафіян, вони привезли близько 20 молодиків. Було ще декілька місцевих жителів. Вони висвердлили серцевину замка й зайшли до храму. Нашого священика з парафіянами, коли ті прийшли, до церкви не пустили. Пізніше дозволили зайти всім, але згодом видворили на вулицю й закрили церкву на свої замки», — розповів отець Валерій.

За словами священика, свої дії рейдери аргументували тим, що мають документи про реєстрацію громади «ПЦУ».

«Проте жодних документів, які б підтверджували права на споруду храму в них немає. Та й щодо реєстрації громади «ПЦУ» є ряд питань — по-перше, її в селі немає, а по-друге, тривають судові справи з приводу незаконної реєстрації, яка відбулася на основі фіктивних зборів, у яких, як то зазвичай буває, участь релігійна громада не брала», — зазначив він.

Натомість, як повідомили віруючі, у селі було зібрано близько 300 підписів за те, щоб храм залишився в лоні Української Православної Церкви.

Водночас правоохоронці, які прибули на місце, традиційно вирішили не захищати законних власників й дозволили всю ініціативу взяти у свої руки радикалам.

«Молодики й не ховалися і зухвало повідомили нашим людям про те, що їм заплатили, тому свої гроші вони відпрацюють і будуть охороняти храм стільки скільки потрібно», — повідомив секретар Ніжинської єпархії.

Протоієрей Валерій також розповів, що «клірик ПЦУ», який керував діями праворадикалів, був засуджений за виготовлення зброї на 3 роки позбавлення волі умовно і зараз відбуває покарання. Окрім того, відомо, що в поліції є чимало скарг на нього від батьків дітей, які зазнали від «батюшки Леонтія» непристойних домагань.

«Він зараз працює на заводі, але паралельно називає себе «кліриком ПЦУ»», — повідомив священнослужитель.

Нагадаємо, конфлікт навколо храму триває близько двох років. Так, у вересні 2019-го вже відбулася невдала спроба захопити церкву. Не маючи жодних правових підстав на претензії щодо храму, радикали на чолі зі скандальним «священиком» зрізали замки. Коли ж місцевий священник та парафіяни спробували завадити подібним діям, проти них застосували фізичну силу. Одну з парафіянок госпіталізували до лікарні з забоями різного ступеня та підозрою на струс мозку. Тоді ламати двері та бити літніх жінок прибула жменька кількох маргінальної зовнішності адептів розколу, яка гастролює з подібними турами по всій області.

Просмотров: (14)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *