Прихильники «ПЦУ» за підтримки районних депутатів захопили храм у Сарненській єпархії УПЦ

10 травня 2021 року близько 6:00 ранку в селі Заболоття, Володимирецького району Рівненської області, послідовники «ПЦУ» за підтримки районних депутатів захопили храм УПЦ в Сарненської єпархії на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Про це повідомив сайт СПЖ.

У безпосередньому захопленні храму брали участь представники «муніципальної варти» з міста Вараш і два районних депутати – Геннадій Дерев’янчук та Степан Жданюк.

За словами віруючих УПЦ, про захоплення храму вони дізналися з інформації в вайбер-групі «Заболоття активне», на сторінках якої активісти «ПЦУ» розмістили оголошення про те, що 10 травня о 6:00 ранку відбудеться богослужіння в храмі.

«Коли я побачив оголошення, одразу прибіг на територію храму, замки були зрізані, місцеві люди, десь чоловік 30, зайшли всередину, а “муніципальна варта” і депутати Дерев’янчук і Жданюк стояли на захисті храму, – розповів помічник старости Сергій Середюк. – Якщо наші люди, які теж прибігли під храм намагалися зайти, то їх поливали піною з вогнегасників».

На кадрах відео видно, що прихильників «ПЦУ» біля храму – не більше 10-12 осіб. «І ці люди називають себе більшістю громади, – гірко іронізують парафіяни УПЦ, стверджуючи, що охорона в масках, силами якої був захоплений храм, взагалі не має відношення до села. – Поховалися, щоб їх не було видно. Така ось громада».

Зараз віруючі УПЦ викликали поліцію і зібралися разом, щоб спробувати відстояти храм.

Претензії на храм, активісти «ПЦУ» висловили ще в Велику суботу перед Великоднем. У той день, кажуть очевидці, вони освятили свої паски, покликавши «священика з ПЦУ» на територію храму. Для цього закрили на ланцюг ворота і повісили жовто-блакитний прапор на хрест.

«Вони у церкві – не хазяї й нічого там не знають. Тому ми безперешкодно зайшли у двір з іншого боку, – розповідає прихожанка УПЦ Маргарита. – … Пасху відслужили спокійно, було дуже багато людей».

Просмотров: (14)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *