Експерт: Запрошення глави Фанара в Україну порушує Конституцію країни

Спеціаліст в області державно-церковних відносин Юрій Євгенович Решетніков, коментуючи зустріч глави Офісу Президента Андрія Єрмака з митрополитом Халкидонським Еммануїлом щодо майбутнього візиту глави Фанара в Україну, зазначив, що запрошення патріарха Варфоломія з боку державної влади порушує Конституцію України, передає сайт СПЖ.

«Наскільки запрошення патріарха Варфоломія співвідноситься зі статтею 35 Конституції України, яка говорить про відокремлення Церкви від держави? Ніяк не співвідноситься. Я можу ще зрозуміти, якби запросили папу римського, який крім керівника Католицької церкви є ще главою держави Ватикан і має міжнародний дипломатичний статус, то в цьому випадку у нього (патріарха Варфоломія – Ред.) такого статусу немає, він один з тисячі релігійних діячів більшого або меншого масштабу. Тому виникає питання, чому саме він, а не сотні інших релігійних діячів?» – заявив експерт.

За словами Юрія Решетнікова, присутність на зустрічі з главою Офісу Президента України і митрополитом Еммануїлом представника “ПЦУ” Євстратія Зорі говорить про те, що нинішня влада продовжує йти шляхом своїх попередників.

«Якщо там був Євстратій (Зоря – Ред.), очевидно, що він був туди запрошений головою Офісу Президента або його апаратом. Якщо ми говоримо про незалежність (ПЦУ – Ред.) від Константинополя, цієї незалежності немає, досить подивитися Томос. У 2019 р. 73 відсотки громадян України абсолютно чітко заявили про своє неприйняття в тому числі спроб зі створення квазідержавної церкви. Якщо нинішня влада буде продовжувати спроби зі створення квазідержавної церкви, які робила минула влада, то прийде до тих самих результатів, до яких прийшла колишня влада на виборах 2019 року. Подібні процеси не проходять безслідно для всього українського суспільства», – додав він.

Просмотров: (11)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *