Митрополит Лука розповів запорізьким депутатам про обмеження прав УПЦ

Ієрарх УПЦ презентував депутатам обласної ради напрями діяльності Запорізької єпархії та закликав захистити Церкву від переслідувань.

8 червня 2021 року митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука провів зустріч-презентацію в Запорізькій обласній раді. У заході взяли участь голова облради Олена Жук, її заступники Людмила Любимо і Владислав Куценко та керівники фракцій і депутати. Окрему увагу депутатів правлячий архієрей Запорізької єпархії акцентував на законах і законопроектах, що обмежують права УПЦ та її вірних, які прийняті та на розгляді у Верховній Раді. Про це повідомляє прес-служба єпархії.

На початку свого виступу Його Високопреосвященство сказав: «Сьогодні засоби масової інформації пишуть про нашу єпархію не завжди позитивно, і далеко не завжди правду. Тому я буду дуже радий, якщо ця зустріч допоможе вам краще дізнатися, чим займається Українська Православна Церква і ввірена Богом і рішенням Священного Синоду УПЦ мені єпархія, зокрема в контексті свого соціального служіння, а також про те, що значить для нас Запорізький край і люди, які тут живуть. Церква – це не тільки молитва, це повнота людського життя. Умовно я розділив презентацію на кілька напрямків: літургійне, загальносоціальне, спортивне, освітнє, антиковідне і благодійність».

Митрополит Лука також поінформував, звідки треба черпати правдиву інформацію про діяльність Запорізької єпархії. «У нас є офіційний сайт, єпархіальна газета «Літопис Православ’я», єпархіальний відеоканал на YouTube, мій особистий Telegram-канал, а також сайти парафій і сторінки храмів в соцмережах», – сказав він.

Далі правлячий архієрей Запорізької єпархії звернув увагу депутатів на законах і законопроектах, що обмежують права УПЦ та її вірних, які прийняті і сьогодні на розгляді у Верховній Раді України. Владика закликав їх звернутися до столичних колег з цього приводу.

«Відповідно до одного з цих законів, від нас вимагають перейменування, бажаючи назвати нашу Церкву «Російською Православною Церквою в Україні». Але, дозвольте… На Запорізьку кафедру мене призначав Священний Синод Української Православної Церкви, все майно знаходиться на території України. Я є громадянином України і інших громадянств у мене немає. Наші священики, як і парафіяни – громадяни України. Як архієрей, я беру участь у виробленні рішень РПЦ, але жоден російський єпископ не має права впливати на рішення нашого Синоду. З огляду на все це, як можна називати УПЦ несамостійною «ворожою структурою»?», – констатував Його Високопреосвященство.

Далі митрополит Лука детально розповів присутнім про головні пріоритети діяльності єпархії: про роботу з дітьми та молоддю в недільних школах, про культурно-масові виховні заходи, про допомогу учасникам та жертвам АТО, про підтримку матерів і дружин, чиї сини і чоловіки загинули на сході країни і багато іншого.

Окрему увагу Високопреосвященніший владика приділив суспільно-церковному проекту Запорізької єпархії «Любов милосердствує», що діє з 2011 року.

«За цей час ми придбали медичне обладнання на суму понад 5 млн грн. Воно було передано в Обласну дитячу лікарню, в міську дитячу лікарню №5 і дитяче відділення Обласного протитуберкульозного диспансеру, інші лікарні. Так, ми не допомагаємо точково, але купуємо обладнання, яке буде приносити користь всім, незалежно від їх віросповідання. Крім цього, за весь час існування проекту наші парафіяни і священнослужителі здали 2,5 тонни крові. Можуть так робити непатріоти? Думаю, відповідь очевидна», – зазначив владика.

На завершення зустрічі сторони висловили надію на конструктивний діалог і співпрацю в майбутньому. За справи любові на благо жителів області, депутати, вставши зі своїх місць, подякували керуючому Запорізької єпархії і в його особі єпархії тривалими оплесками.

На згадку про зустріч митрополит Лука вручив кожному учаснику засідання книгу «Христос посеред нас!», до якої увійшли проповіді Запорізького архієрея, проголошені у 2012-2013 роках.

Просмотров: (11)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *