Закликаємо главу МВС взяти під особистий контроль розслідування захоплення храму на Вінниччині — Керуючий справами УПЦ

10 вересня 2021 року Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній для vesti.ua прокоментував ситуацію навколо останніх подій в релігійному житті України, зокрема, після візиту Константинопольського патріарха Варфоломія — а саме захоплення храму УПЦ на Вінниччині прихильниками «ПЦУ». Митрополит Антоній також звернувся до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського з закликом взяти під особистий контроль розслідування даного інциденту. 

«3 вересня 2021 року прихильники “ПЦУ” захопили Іоанно-Богословський храм Тульчинської єпархії Української Православної Церкви. При цьому були зірвані двері і вибиті вікна в прицерковному будинку, в якому релігійна громада УПЦ тимчасово проводила богослужіння.

Згідно з повідомленням прес-служби єпархії, правопорушення стало наслідком усного розпорядження представників місцевої влади забезпечити “правильне” рішення питання про храм. Іншими словами – на користь “ПЦУ”. Також на ситуацію вплинула реакція правоохоронців, які, перебуваючи на місці злочину, не завадили здійсненню рейдерської атаки.

У зв’язку з цим хотілося б відзначити два моменти.

По-перше, експертний прогноз про негативні наслідки візиту глави Фанару на українську землю показує свою спроможність. Адже раніше неодноразово підкреслювалося, що приїзд стамбульського гостя буде сприйнятий в деяких регіонах як знак підтримки центральною владою “ПЦУ”. І результатом цього стануть нові спроби захоплень храмів Української Православної Церкви. Як ми бачимо, такий сценарій, на жаль, починає поступово ставати реальністю. Тому ми і закликали патріарха Варфоломія відмовитися від візиту до Києва. Їм було прийнято інше рішення, і тепер він, в першу чергу, несе відповідальність за нове горе і нові біди, які спіткали православних віруючих України.

По-друге, неприємно вражає позиція деяких правоохоронців, які не бажають припиняти вчинення відповідних злочинів. Більш того, подібне відбувається вже не в перший раз: за останні роки десятки храмів УПЦ були захоплені при явному потуранні сил правопорядку.

В даному контексті хотів би звернутися до недавнього інтерв’ю міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського агентству “Інтерфакс-Україна”.

У ньому прозвучало багато правильних слів і важливих заяв.

Зокрема, про бажання зміцнити довіру суспільства до поліції, дотриманні принципу “перед законом усі рівні”, готовності жорстко реагувати на насильницькі дії з боку представників цивільних або політичних рухів, а також “бити по руках” правоохоронців, які порушують закон, проведенні аудиту МВС, націленості нового міністра займатися мікроменеджментом, а саме врегулюванням найбільш гострих приватних питань.

У світлі цього ми просимо главу МВС про наступне:

взяти під особистий контроль як розслідування захоплення Іоанно-Богословського храму УПЦ в селі Красносілка Вінницькій області, так і питання комплексної протидії рейдерським атакам на церковне майно в усіх регіонах України;

зробити частиною управлінського аудиту МВС тематику якості реагування обласних управлінь міністерства на проблему захоплення власності релігійних громад Української Православної Церкви;

забезпечити притягнення до відповідальності осіб, причетних до насильницьких дій при нападах на храми і віруючих Української Православної Церкви (мова йде як про виконавців, так і організаторів та співучасників відповідних злочинів);

забезпечити притягнення до відповідальності чиновників обласних ОДА, причетних до незаконної перереєстрації релігійних громад УПЦ в юрисдикцію “ПЦУ”.

Також ми пропонуємо включити питання врегулювання проблеми рейдерських захоплень церковного майна до переліку тем, які обговорюються на рівні прямого контакту міністра внутрішніх справ з Президентом України. Оскільки ця загроза є безпосереднім викликом громадської безпеки і стабільності в межах всієї нашої держави.

Зі свого боку висловлюємо готовність до діалогу з правоохоронними органами з усіх відповідних питань. Адже зберегти мир і спокій всередині українського суспільства – в наших спільних інтересах».

Просмотров: (8)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *