Про порушення прав вірян УПЦ заявлено на форумі ООН у Женеві

16 листопада 2021 року голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь онлайн у Третій сесії Форуму ООН з прав людини, демократії та верховенства права «Рівний доступ до правосуддя для усіх: необхідний елемент демократії, верховенства права та захисту прав людини». Дводенний захід проходить у змішаному форматі, повідомляє сайт news.church.ua.

У своєму виступі єпископ Віктор заявив про те, що більш ніж 12 000 релігійних організацій Української Православної Церкви можуть бути позбавлені можливості ефективно захищати свої права у судах, якщо не буде скасований так званий закон «про перейменування», яким передбачається визнання недійсними статутів релігійних громад УПЦ в частині назви у випадку відмови змінити їх найменування, як того вимагає зазначений закон. Наразі деякі релігійні організації вже стикаються з певними труднощами при внесенні змін у державні реєстри, наявні непоодинокі випадки, коли віруючі не можуть ефективно реалізовувати належні їм юридичні права. Ці факти свідчать про продовження дискримінаційної політики з боку окремих органів держаної влади стосовно УПЦ, що обмежує права вірян сповідувати свою віру у складі релігійних громад з тією назвою, яка є історичною та юридично закріпленою з 1990 року. При цьому існує загроза повного позбавлення релігійних організацій УПЦ права на доступ до правосуддя у випадку, якщо положення про часткову недійсність статутів будуть застосовуватися на практиці. Все це є частиною єдиної політики, яка полегшує рейдерські захоплення храмів УПЦ та провокує насильство, конфлікти і ворожнечу у суспільстві.

Також істотною проблемою залишається слабке реагування правоохоронних органів на численні звернення про порушення прав віруючих УПЦ, які часто вимушені вимагати відкриття кримінальних проваджень за фактами порушень їх прав у судовому порядку.

Факт неналежного розслідування кримінальних проваджень, порушених за заявами віруючих УПЦ, вже став міжнародно визнаним, про що зовсім нещодавно заявив Комітет з прав людини ООН у своєму рішенні від 11 листопада 2021 року.

На завершення свого виступу єпископ Віктор закликав міжнародну спільноту і надалі приділяти увагу питанню забезпечення і захисту законних прав вірян УПЦ в Україні, для того, щоб порушення прав і дискримінаційна політика були нарешті припинені.

У форумі, який триватиме до 17 листопада, беруть участь Президент Ради з прав людини ООН H.E. Ambassador Ms. Nazhat Shameem Khan, Верховний комісар з прав людини ООН Ms. Michelle Bachelet, представники делегацій держав-учасників ООН, міжнародних правозахисних організацій та ЗМІ.

Просмотров: (5)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *