Коментар Юридичного відділу УПЦ щодо маніпуляцій за результатами зустрічі ВРЦіРО з Головою Верховної Ради України

11 квітня 2023 року відбулася зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з головою Верховної Ради України (ВРУ) Р. О. Стефанчуком на його прохання. В зустрічі від Української Православної Церкви взяли участь: архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор та Голова Юридичного Відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Метою зустрічі було обговорення питання щодо поточної релігійної ситуації та ставлення ВРЦІРО до урядового законопроекту №8371 від 19.01.2023р. «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», яким під приводом заборони РПЦ пропонують заборонити Українську Православну Церкву.

До складу ВРЦіРО входять 16 церков і релігійних організацій, але під час зустрічі лише 6 учасників висловились з приводу означених питань, з яких тільки ПЦУ та УГКЦ підтримала прийняття урядового законопроекту №8371.

Представник УПЦ не тільки не підтримав законопроект №8371, але й піддав критиці  інші проекти законів. Зазначивши, що на сьогодні у ВРУ зареєстровано 11 законопроектів, які направленні на заборону або обмеження діяльності УПЦ, і жоден з них не принесе єдності нашій країні, а буде розколювати Україну за релігійною ознакою. Українська Православна Церква залишається найбільшим релігійним об’єднанням в Україні й, не дивлячись на захоплення храмів, загальна кількість релігійних громад складає понад 12 000 тисяч. Членами релігійних громад є громадяни України, які тут народились, навчались та проживають разом зі своїми сім’ями. 

Під час засідання глава УГКЦ архієпископ Святослав Шевчук озвучив принципи, на яких мають ґрунтуватися державно-конфесійні відносини. Ці принципи Голова ВРУ доповнив і запропонував Раді Церков підтримати їх в наступній редакції: «1. Релігійна свобода; 2. Партнерські відносини між державою та релігійними організаціями; 3. Індивідуальна відповідальність для кожного за злочини (не вказувалось, за які злочини); 4. Ні росії в Україні. Ні російському впливу на будь-які релігійні організації». Ці принципи були підтримані представниками ВРЦіРО з пропозицією подальшого обговорення на наступному засіданні для формування позиції з приводу законопроекту №8371.

Однак, не дивлячись на це 12 квітня 2023 року на сайті ВРЦіРО з’являється новина, а Голова ВРУ публікує в себе у соціальних мережах лист від головуючого ВРЦіРО №121-23 від 12 квітня 2023 р., в якому засвідчується позиція ВРЦіРО про нібито одностайну підтримку прийняття законопроекту №8371. При цьому в листі викладене прохання, щоб при підготовці до другого читання законопроекту №8371 врахувати положення законопроекту № 8262 (про спрощене захоплення храмів).

Таким чином, в цьому випадку відбувається маніпуляція, де підтримка представниками УПЦ принципів державно-конфесійних відносин з домовленістю про подальше обговорення на засіданні ВРЦіРО видається за підтримку урядового законопроекту №8371 та інших законопроектів. 

Слід зазначити, що ВРЦіРО не проводила засідань, під час яких обговорювала б законопроект №8371 або інші законопроекти і пропозиції за результатами зустрічі з Головою ВРУ. Окрім цього лист ВРЦіРО №121-23 від 12 квітня 2023 року, який нібито засвідчує позицію ВРЦіРО з приводу підтримки прийняття законопроекту, з представниками УПЦ не погоджувався.

Відповідно до п. 11 Положення про Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, усі рішення ВРЦіРО приймаються шляхом консенсусу. Таким чином позиція, викладена у листі №121-23 від 12 квітня 2023 р. за підписом Головуючого у ВРЦіРО єпископа Українського Лютеранської Церкви В’ячеслава Горпинчука на ім’я Голови ВРУ не може вважатися позицією ВРЦіРО.

Складається враження, що дану зустріч керівництво Верховної Ради України зініціювало, щоб її результати подати таким способом, щоб прикрити або виправдати перед світовою спільнотою ті незаконні дії, які чиняться сьогодні проти УПЦ, а також скористатися авторитетом ВРЦіРО з метою подачі суспільству інформації про те, що нібито релігійні діячі України підтримують законопроект, яким планується заборонити діяльність однієї з релігійних організацій в Україні.

Очевидно, що всі ті незаконні дії, які вчиняються сьогодні проти Української Православної Церкви зі сторони різних активістів, прихильників окремих політичних партій, за підтримки представників влади, жодної користі для об’єктивних інтересів держави не несуть, а грають виключно на руку пропаганді рф.

Просмотров: (149)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *