Коментар юридичного відділу УПЦ про судове оскарження релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви

У січні 2023 року Державна служба України з етнополітики та свободи совісті провела релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом.

Як вже неодноразово зазначалось, релігієзнавча експертиза проведена з порушенням законодавства, упередженими та ворожо налаштованими проти УПЦ експертами, які самовільно змінили предмет і об’єкт дослідження, вдаючись до маніпуляцій.

Таки дії свідчать про відсутність об’єктивності та наміру дійсно встановити реальний стан справ щодо церковно-канонічного зв’язку стосовно Статуту про управління Української Православної Церкви, яка згідно з уставними документами є незалежна і самостійна у своєму управлінні та устрої, а Її органи управління — Собор і Синод — знаходяться в Києві.

Враховуючи відсутність будь-яких дій з боку представників Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, направлених на усунення порушення вимог законодавства, Київська Митрополія Української Православної Церкви звернулась за захистом своїх прав до суду.

25 серпня 2023 року Київським окружним адміністративним судом відкрито провадження в справі за позовом Київської Митрополії Української Православної Церкви до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Сподіваємося, що судом найближчим часом буде прийнято відповідне рішення, яке припинить використання незаконної експертизи з метою грубого втручання у внутрішні справи найбільшої конфесії України, а також маніпуляції, направлені на зухвале порушення права на свободу віросповідання 12 тисяч релігійних організацій УПЦ та мільйонів віруючих громадян України.

Просмотров: (60)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *