Коментар Юридичного відділу УПЦ щодо висловлювань очільника партії «ЄС» у Київраді Володимира Прокопіва

12 вересня 2023 року в інтернет-мережі на ресурсі видання «Telegraf» було поширене інтерв’ю очільника партії «Європейська солідарність» у Київській міській раді Володимира Прокопіва, в якому він висловився про необхідність заборони діяльності Української Православної Церкви в м. Києві. Юридичний відділ УПЦ публікує коментар з цього приводу.

Протягом тривалого часу представники політичної партії «Європейська солідарність» свідомо вчиняють дії та спекулюють тезами, направленими на дискримінацію Української Православної Церкви, агітуючи приймати рішення про заборону діяльності УПЦ та вчинення дій, направлених на фізичне перешкоджання такої діяльності.

Юридичний відділ неодноразово звертав увагу посадових осіб органів місцевого самоврядування на неправомірність прийняття таких рішень та відсутність юридичних наслідків по них. Адже Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», який визначає перелік повноважень сільських, селищних, міських рад і їх виконавчих органів, не містить таких повноважень як заборона діяльності на території громади будь-яких релігійних організацій.

Вважаємо, що голові фракції у Київраді повинно бути відомо про обов’язок дотримуватися законності, згідно зі статтею 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статтею 35 Конституції України, якою кожному гарантовано право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Разом із тим, виходячи із висловів пана Прокопіва, можна стверджувати, що він готується або планує вчинити кримінальне правопорушення, передбачене частиною 3 ст. 161 Кримінального кодексу України, відповідно до якої умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за певними ознаками є злочином.

Слід зазначати, що діючий депутат Київради свідомо уникає правильної назви – Українська Православна Церква, застосовуючи вислів «московського патріархату», щоб одразу сформувати негативне відношення у читачів до відповідної конфесії, з метою розпалювання ворожнечі, нетерпимості до віруючих інших віросповідань та протипоставлення «правильної» церкви «неправильній», чим також порушує заборону на встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших.

Також пан В. Прокопів, даючи інтерв’ю, дозволив собі ні чим не підтверджені звинувачення в сторону вірян Української Православної Церкви, які, на його думку, нібито займаються антиукраїнською діяльністю на користь ворога. В той час, коли їх поливають брудом та зводять подібні наклепи, велика кількість віруючих УПЦ захищає суверенітет і територіальну цілісність України, бере участь у різних волонтерських та гуманітарних місіях.

Наводячи надалі твердження про те, що Українська Православна Церква, на його думку, є «філією ФСБ», «працювала на російську федерацію» тощо, пан В. Прокопів продовжує реалізувати свій умисел, направлений на  дискримінацію  УПЦ, її вірян. Підкреслюємо, що на сьогодні відсутні судові рішення (вироки), які б підтверджували слова пана В. Прокопіва, а ті судові справи, які існують щодо деяких членів УПЦ, як правило, обумовлені критикою діяльності ПЦУ, в якій ставлять під сумнів канонічність створення цієї релігійної організації, в інтересах якої, напевно, і діє місцевий депутат пан В. Прокопів.

При цьому, загально відомим є факт кількості працівників поліції, прокуратури, спеціальних служб, що перейшли на сторону ворога і стосовно яких є реальні вироки. І кількість таких осіб становить не одну сотню, як і кількість кримінальних проваджень, які ще на стадії досудового розслідування.  Проте, пан В. Прокопів чомусь не порушує питання про розформування тих органів, до яких належали ці особи, акцентуючи свою увагу на переслідуванні Української Православної Церкви, серед представників якої є поодинокі випадки притягнення до відповідальності та й ті, як вже вказувалося вище, за критику діяльності іншої церкви.

Таким чином, твердження В. Прокопіва є неправдивими та спрямованими на створення ненависті одних громадян України до інших на релігійному ґрунті.

Окремо потрібно зауважити на вислови, наведені в інтерв’ю щодо необхідності, за думкою депутата Київради В. Прокопіва, переглянути господарські відносини із парафіями Української Православної Церкви в місті Києві шляхом перегляду договорів, сплати оренди, стосунків тощо. Вважаємо, що цей факт додатково підтверджує умисні дії щодо свідомого переслідування,  готування та планування перешкоджанню діяльності релігійних громад УПЦ, а саме протиправного позбавлення майна релігійних громад Української Православної Церкви в місті Києві, яке надалі направлено на унеможливлення, а точніше незаконне перешкоджання діяльності релігійних організацій, за що передбачена відповідальність згідно з Кримінальним кодексом України.

З огляду на це, закликаємо пана В. Прокопіва попросити вибачення у вірян Української Православної Церкви, яких він образив. В протилежному випадку, ми залишаємо за собою право ініціювати притягнення до відповідальності очільника партії «Європейська солідарність» у Київській міській раді.

 

Просмотров: (36)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *