На Сумщині в с. Андріяшівка порушують права вірян УПЦ: Незаконно «перевели» в ПЦУ і намагаються відібрати храм (відео)

Релігійна громада на честь Архистратига Михаїла в селі Андріяшівка Роменського району Сумської області звернулася із закликом про підтримку з приводу незаконного «переведення» активістами і селищним головою храму УПЦ у «ПЦУ» та засвідчила вірність канонічній Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Про це розповів у коментарі секретар Роменсько-Буринської єпархії протоієрей Андрій Мандзюк.

Як зазначив секретар єпархії, майже одноголосно рішення про те, що релігійна громада с. Андріяшівка залишається в лоні канонічної УПЦ на чолі з її Предстоятелем — Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, було прийнято на парафіяльних зборах.

Однак вже за кілька днів, а саме 23 лютого 2019 року, селищний голова та місцеві депутати ініціювали збори територіальної громади села.  «З третьої спроби їм вдалося зібрати на збори села людей, — додав о. Андрій. — Коли місцеві жителі все не сходилися на зібрання, то вони організували концерт у селі, а після оголосили, що треба залишитися та обговорити кілька питань — і поставили питання “переходу” громади на повістку дня».

«На цьому зібранні не було наших парафіян, тільки одна жінка, яка утрималась під час голосування на зборах релігійної громади, — розповів настоятель архімандрит Філарет (Прозеба), — а от вже на зборах в клубі вона проголосувала за перехід в ПЦУ».

Настоятель храму та юрист намагалися пояснити присутнім, що церковні питання, згідно із законодавством держави та Статутом громади, вирішує виключно релігійна громада, а не територіальна, і запропонували поспілкуватися на ті теми, які хвилювали громадськість.

Проте дискусія швидко закінчилася, після досить агресивних реплік присутніх і опонентів. До слова, одним із ініціаторів «переходу» до «ПЦУ» є бувший настоятель храму протоієрей Іоанн Дацишин, заборонений у священнослужінні у 2017 році за «самочинні дії та неодноразове порушення присяги».

О. Філарет розповів, що колишній настоятель громади, який свого часу багато сил і засобів вклав на відбудову храму та громади, сьогодні погрожував своїм же парафіянам. «Він прийшов в храм і грозився мені та прихожанам, яких він покинув і пішов у розкол, що викине нас і завтра буде тут служити, називав священиків, які будуть служить. Раніше його всі поважали, але так сталося, що батюшка трішки, як то кажуть «вигорів» і сьогодні ось прийшов на підпитку. Але особливої конфронтації з ним не було, на щастя».

Як розповів благочинний о. Андрій, дійсно, поки що вдалося вберегти храм від захоплення, але в село «підтягнули священиків «Київського патріархату» та інших активістів. Вчора у ЗМІ вже з’явилася інформація, що начебто наша громада перейшла в ПЦУ. Сьогодні вони зібралися під храмом, поки вдалося обмежитися спілкуванням. Але тепер їхня головна мета — забрати храм».

На даний час у церкві встановлено чергування, віряни моляться, читають Неусипаємий Псалтир.

Релігійна громада на чолі зі своїм настоятелем підготували звернення до усіх небайдужих людей з проханням молитовної підтримки та захисту від незаконних дій прихильників «ПЦУ».

Просмотров: (36)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *