Офіційного реєстру переходу громад до «ПЦУ» не існує — Українська служба ВВС провела розслідування

Українська служба ВВС провела розслідування в підрахунку громад, що змінили юрисдикцію і з’ясувала, що офіційного переліку немає.

Представники української влади, «ПЦУ» і УПЦ називають абсолютно різну кількість громад, що змінили юрисдикцію в останні кілька місяців. Президент Петро Порошенко заявив про перехід в «ПЦУ» 300 громад, а Українська Православна Церква підкресли, що змінили свою конфесійну належність 36, ще 24 були рейдерські захоплені, повідомляє ВВС News Україна.

Журналісти поспілкувалися з кількома відповідальними за релігійний напрямок чиновниками та представниками «ПЦУ», щоб дізнатися, чи є офіційний перелік парафій, які змінили юрисдикцію.

«Але такого не виявилося. Один зі співрозмовників визнав, що навіть вищі посадові особи, озвучуючи певні цифри, не можуть послатися на офіційні дані», – йдеться в повідомленні ЗМІ.

Таку ж відповідь журналісти отримали і від представника «ПЦУ» – офіційного реєстру вони не ведуть.

«Офіційних даних про перелік парафій, які перейшли в ПЦУ, немає», – заявив керівник державного комітету у справах релігій Андрій Юраш. Але він стверджує, що «всі відстежують загальні тенденції і приблизну кількість».

При цьому всі так чи інакше посилаються на інтерактивну карту переходів, яку ось вже кілька місяців оновлює релігійний інформаційний портал – РІСУ.

Один із розробників карти РІСУ, Дмитро Горєвой в розмові з журналістами пояснив, що карту формують на основі моніторингу інформації – переважно місцевих ЗМІ та сторінок в соціальних мережах місцевих єпископів «ПЦУ».

При цьому директор РІСУ Тарас Антошевський визнав, що «було кілька випадків, коли поставили інформацію про перехід, а цього насправді не сталося».

Глава Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов пояснив ВВС News Україна, що 36 випадків вони визнають, бо там дійсно було рішення релігійної громади. Раніше він заявляв, що громади УПЦ, хоча номінально і переводяться в «ПЦУ», в реєстрі Мін’юсту реєструються, як парафії «Київського патріархату».

Нагадаємо, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент 21 лютого 2019 року в ході прес-конференції «УПЦ в 2019 році: факти, прогнози, відповіді» повідомив, що незважаючи на безпрецедентний тиск держави на громади УПЦ, тільки 36 з понад 12 тисяч змінили свою конфесійну приналежність. Ще 24 змінили приналежність “рейдерським способом”, і ці випадки будуть оскаржені в суді.

«Є ще близько 250 випадків, коли відбувається силове протистояння, яке ще не призвело ні до яких результатів, тому не можна говорити про те, що ці громади змінили свою конфесійну належність», – сказав архієпископ Климент.

Нагадаємо, 18 лютого УПЦ надіслала звернення до ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн “у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів”.

Просмотров: (23)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *