ООН оприлюднила факти порушень в релігійній сфері України після створення ПЦУ

ООН опублікувала доповідь про ситуацію з правами людини в Україні напередодні виборів. Документ називається “Громадський простір і основні свободи напередодні президентських, парламентських і місцевих виборів в Україні”. Його підготувало Управління верховного комісара з прав людини (УВКПЛ). В доповіді було приділено увагу й порушенню прав і свобод віруючих, які належать до Української Православної Церкви. 

В ООН констатують: автокефалія загострила протиріччя між православними в Україні. Причому їх жертвою стає виключно Українська Православна Церква.

«Упродовж звітного періоду УВКПЛ задокументувало 10 випадків погроз і актів залякування щодо священнослужителів і парафіян, які стосувалися переважно Української Православної Церкви (Московського Патріархату)*. УВКПЛ стурбоване тим, що існуюче політичне середовище ще більше сприяє напруженості, яка негативно впливає на свободу релігії або переконань, із можливими несприятливими наслідками для інших прав людини, зокрема права на свободу думки та вираження поглядів, напередодні виборів», – йдеться в документі.

Відзначається, що у листопаді 2018 року, після відмови УПЦ приєднатися до новоствореної ПЦУ, СБУ порушила ряд кримінальних справ за звинуваченням у підбурюванні до релігійної ненависті.

“Принаймні в одному випадку це обвинувачення було доповнено обвинуваченням у державній зраді, причому про підозру не повідомлялося. У контексті цих розслідувань СБУ провела обшук у приміщеннях Української Православної Церкви та помешканнях церковних ієрархів. СБУ також допитала священнослужителів у різних регіонах України46. Особи, з якими УВКПЛ проводило інтервью, повідомили, що такі дії спричинили на них тиск, і заявили, що, незважаючи на відсутність прямих погроз або примусу, вони вважають ці дії спробами вплинути на їхню позицію щодо автокефалії”, – йдеться в доповіді.

Правозахисники також згадали про примусове перейменування УПЦ, зробивши акцент на тому, що саме ця Церква мається на увазі в дискримінаційному законі.

Порушенням прав людини вважають в ООН і закон про військових капеланів, який забороняє священикам УПЦ опікуватися армією.

“Парламент також ухвалив обмеження на доступ священників таких організацій до приміщень Збройних Сил України з міркувань національної безпеки. Це суперечить статті 18(3) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, тому що національна безпека не є допустимою підставою для обмеження свободи релігії або переконань”, — зазначається у документі.

Для того, щоб невідкладно покращити захист основоположних свобод, не в останню чергу враховуючи наближення виборів, УВКПЛ рекомендує уряду України: “виконати міжнародні зобов’язання України у галузі прав людини (Ст. 18 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і ст. 2 Декларації про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на основі релігії чи переконань), тобто не тільки забезпечити право сповідувати свою релігію або переконання як одноосібно, так і спільно з іншими, спостерігати, виконувати обряди та здійснювати навчання, а й ужити ефективних заходів для забезпечення того, щоб ніхто не зазнавав дискримінації з боку жодної державної установи, групи осіб або окремої особи за ознакою релігії чи переконань”.

* – Цю церкву часто називають Українською Православною Церквою Московського Патріархату, щоб відрізняти її від УПЦ КП, але відповідно до офіційної реєстрації (дані отримані у січні 2019 р.), це – Українська Православна Церква і далі буде згадуватися саме так.

Просмотров: (36)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *