«Клірики УПЦ КП» та 100-ня прихильників «ПЦУ» влаштували провокацію в храмі УПЦ Андріяшівки на Сумщині

3 березня 2019 року, після завершення недільної Божественної літургії, до храму на честь Архистратига Михаїла в селі Андріяшівка Роменського району Сумської області навідалися «священики Київського патріархату» у супроводі близько сотні прихильників «ПЦУ».

Як розповів клірик Роменсько-Буринської єпархії, протодиякон Сергій Порохня, який разом з іншими священиками прибув в село, коли дізналися про візит непрошений гостей, на місці події вже чергувала поліція.

«Після служби, орієнтовно об 11-тій я зателефонував настоятелю храму архімандриту Філарету (Прозебі) і випадково дізнався, що у храмі чужі, вороже налаштовані люди. Батюшка сказав, що близько 40-ка чоловік. Пізніше, коли ми з іншими двома священиками та близько 10-тьма вірянами приїхали молитовно підтримати своїх братів по вірі, то у храмі було вже більше сотні людей, а на вулиці та в храмі чергувала поліція».

Як вияснилося у результаті перемовин, ці люди, серед яких була частина приїжджих з інших сіл та міста, претендують на церковну будівлю, бо територіальна громада, яка перевела без згоди і участі релігійної громади, їх в «ПЦУ» прагне тепер молитися в їхньому храмі. «Благочинний» Роменського округу «Київського патріархату» прямо пропонував настоятелю віддати ключі від церкви, а агресивно налаштований натовп у словесній перепалці доводив своє право на володіння церковною будівлею. Коли ж їм пояснили, що жодних законних підстав у них на храм немає і попросили показати хоч якісь документи, що підтверджували б їхні забаганки, то відповіді не отримали.

Іноді словесна перепалка ледь не переростала у фізичне протистояння, проте, присутність поліції і перспектива бутими відзнятими парафіянами УПЦ, стримували зачинщиків провокацій.

Насамкінець провокаторам нічого не лишалося, як покинути будівлю Дому Божого. Проте, в останнє поспілкувавшись із настоятелем, панотці «Київського Патріархату» поставили його перед фактом, що наступного тижня, в неділю, у храмі вже будуть молитися вони.

Нагадаємо, 26 лютого релігійна громада на честь Архистратига Михаїла звернулася із закликом про підтримку з приводу тиску на них, після незаконного переведення територіальною громадою на чолі з селищним головою їхньої парафї в «ПЦУ».  Інформація про те, що цей храм змінив юрисдикцію відразу з’явилася у ЗМІ. Парафіяни ж повторно засвідчила вірність канонічній Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм та записали відеозвернення. Того дня вдалося вберегти храм від захоплення, але в село «підтягнули священиків «Київського патріархату» та інших активістів, які зібралися під храмом. Як тоді пррипустив секретар єпархії протоієрей Андрій Мандзюк, «поки вдалося обмежитися спілкуванням. Але тепер їхня головна мета — храм забрати».

Просмотров: (60)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *