На Буковині суд змусив правоохоронців розслідувати дії чиновників в процесі «переведення» трьох парафій УПЦ в «ПЦУ»

Три релігійні громади Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ через суд змусили правоохоронні органи зафіксувати та розслідувати незаконні дії чиновників щодо процесу «переведення» їхніх парафій в «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У Чернівецько-Буковинській єпархії інформують, що останнім часом відбуваються численні порушення законних прав та інтересів релігійних громад, а саме — проведення нелегітимних зборів територіальних громад з наданням вигляду зборів діючих релігійних громад УПЦ та протиправні захопленя храмів і церковних будівель.

Релігійні громади неодноразово зверталися до правоохоронних органів з заявами про відкриття кримінальних проваджень по фактах перешкоджання здійсненню релігійних обрядів, в ряді випадків за потуранням службових осіб органів влади. Проте, не зважаючи на наявність обґрунтованих підстав, в органах поліції відкрити кримінальні провадження відмовлялися.

Тож парафії на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Карапчів Вижницького району, на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Боянчук Заставнівського району, на честь Успіння Пресвятої Богородиці села Горошівці Заставнівського району були вимушені звернутися до суду.

Розглянувши заяви релігійних громад, територіальні суди своїми рішеннями зобов`язали правоохоронців внести відомості по заявах громадян в Єдиний Державний Реєстр Досудових Розслідувань та відкрити кримінальні провадження за статями 180 (перешкоджання здійсненню релігійного обряду), 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального Кодексу України.

В єпархії сподіваються, що правоохоронці належним чином проведуть розслідування, встановлять істину та відновлять порушені законні права та інтереси релігійних громад.

На переконання голови Юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова, дані рішення судів цілком закономірні, і з часом схожим чином відбуватиметься відстоювання своїх прав й іншими релігійними громадами, де мали місце захоплення парафій УПЦ.

«Рішення сторонніх осіб про зміну підлеглості замість релігійної громади УПЦ є порушенням закону, тому цілком очевидно і правомірно, що суд зобов’язав поліцію почати розслідувати ці злочини», — пояснює юрист.

Коментуючи участь державних службовців у даних процесах, отець Олександр додає: «відповідно до Конституції України, Церква відокремлена від держави. Тож будь-які втручання з боку чиновників у справи релігійної громади є незаконними».

Просмотров: (57)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *