У Будятичах на Волині активісти ПЦУ заблокували віруючим УПЦ вхід в храм

У свято Входу Господнього в Єрусалим в селі Будятичі прихильники ПЦУ перекрили віруючим УПЦ доступ до храму, повісивши на його ворота і двері ланцюга і замки.

Як повідомляє СПЖ, 20 квітня 2019 року в селі Будятичі Іваничівського району Волинської області прихильники ПЦУ прийшли до настоятеля Свято-Миколаївського храму УПЦ протоієрея Івана Сабівчака і заявили, що храм тепер належить їм.

Рейдери показали настоятелю документи про перереєстрацію громади і зажадали передати їм храм.

Він відмовився, і запитав, на якій підставі його позбавили настоятельства. Активісти відповісти на питання не змогли, і заявили, щоб він «їхав розбиратися в Луцьк», звертатися до правоохоронців і до суду.

Коли вранці настоятель прийшов в храм, він виявив, що на ворота і двері храму повішені ланцюги і замки.

Зміни до статуту Свято-Миколаївської громади були внесені на початку минулого тижня. За даними реєстру юридичних осіб, підписантом і керівником громади тепер значить не настоятель Іван Сабівчак, який віддав чимало років служінню в цьому селі, а якийсь Юрій Мартиновський. Не виключено, що мова йде про колишнього священика Володимир-Волинської єпархії УПЦ, який на початку року добровільно перейшов в юрисдикцію ПЦУ разом зі своїм приходом в селі Гряди цього ж району.

Показово, що дата утворення громади ПЦУ при перереєстрації статуту і юридичної особи залишилася тією, що належала громаді УПЦ – 24 грудня 1991 року, коли в Україні не існувало не тільки ПЦУ, але і Київського патріархату.

За словами настоятеля, за тиждень до зборів територіальної громади в Будятичах релігійна громада провела свої власні збори, на яких підтвердила свою вірність УПЦ. Рішення приходу було, як виявилося, проігноровано; перереєстрація статуту була здійснена, як і в більшості попередніх випадків, без пред’явлення «ініціативною групою ПЦУ» оригіналів статутних документів, які зберігаються у настоятеля.

Просмотров: (29)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *