У селі Селець глава сільради змушує віруючих переходити в ПЦУ

Голова сільради села Селець спровокував конфлікт і захоплення храму УПЦ, заявляючи, що в селі має бути одна церква – ПЦУ. Віруючі протестують.

Як повідомляє СПЖ, в селі Селець Дубровицького району голова сільради Павло Голяка в примусовому порядку заганяє місцевих жителів в ПЦУ. Щоб перешкодити здійснювати богослужіння віруючим УПЦ, чиновник закрив Петро-Павлівську каплицю на сільському кладовищі на свої замки, але обурена громада зірвала їх.

20 квітня 2019 року віруючі УПЦ зібралися на богослужіння у каплиці, проте всередину потрапити не змогли. Як розповідають очевидці, після протистояння 16 квітня, під час якого у них активісти ПЦУ відібрали храм, вони змушені молитися на території сільської кладовища.

«Але сільського голову не влаштовує і це. Спочатку Павло Голяка ініціював сварку в селі, потім допоміг забрати церкву, а тепер забороняє нам молитися, говорить, що в селі має бути одна церква і одна громада – це ПЦУ, і ми всі повинні до неї приєднатися, – коментує події настоятель храму УПЦ, протоієрей Микола Іваничко. – Сільський голова також залякує людей, творить безчинства».

Релігійна громада УПЦ, обурена діями голови сільради, зірвала замки на каплиці і звершила богослужіння. Дії місцевого чиновника більшість жителів села розцінює як провокацію, дестабілізуючу і без того непросту ситуацію.

Протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській і Сарненський єпархіях УПЦ, домовився про зустріч з чиновником, вона повинна відбутися 8 травня.

«Я хочу, щоб обидві сторони міжконфесійного конфлікту спокійно зустрілися, поспілкувалися і знайшли спільні точки дотику для мирного співіснування в селі», – коментує отець Віктор.

У разі порушення прав єпископату, духовенства, мирян і установ Української Православної Церкви (перешкоджання здійсненню богослужінь, захоплення храмів, вчинення провокацій і тиску, погрози тощо) необхідно негайно звернутися до юридичного відділу УПЦ по телефону: 097- 537-55-96.

Просмотров: (62)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *