На Волині прихильники «ПЦУ» сфальсифікували дані про «перехід», а ЗМІ чинили наклеп на священика УПЦ

Настоятель Свято-Преображенського храму УПЦ у с. Четвертня Колківського благочиння Волинської єпархії священик Серафим Сімонович спростував неправдиві заяви в ЗМІ про те, що начебто у зіткненні жителів села вночі 1 травня 2019 року на храмовій території когось «побив священнослужитель». Натомість саме прибічники «ПЦУ» з незрозумілою метою намагалися вночі з битами в руках потрапити до храму, а віряни УПЦ викликали поліцію на місце події, повідомляє прес-служба Волинської єпархії.

Як розповів священик, 29 квітня 2019 року громада УПЦ у с. Четвертня провела парафіяльні збори, на яких засвідчила свою вірність УПЦ та проголосувала не переходити в «ПЦУ». Днем пізніше прихильники «переходу» провели збори територіальної громади у місцевому клубі та заявили, що на них проголосували спочатку 240, потім 248 і нарешті – 257 селян. «Це, на їхню думку, відповідає вимогам закону про переходи релігійних громад, де прихильників переходу має бути 2/3», — зауважив він.

Однак вже в ніч на 1 травня люди випадково помітили, як один з ініціаторів «переходу» для чогось поїхав у напрямку храму. Зі слів священнослужителя, дізнавшись про це, він повідомив своїх парафіян, які також прибули на церковну територію. Там вони побачили двох прихильників «ПЦУ», які мали намір потрапити усередину храму. Коли їх зупинили, то вони почали агресивно поводитися з односельчанами. Віряни УПЦ відразу викликали на місце інциденту поліцію — правоохоронці склали протокол про подію та залишили село.

А вже наступного дня у ЗМІ з’явилися брехливі повідомлення про нібито напад вірян УПЦ на прихильників «ПЦУ» і про те, що «уродженець Четвертні, священик УПЦ з іншого району Волині “найбільше лютував”».

«Отець Богдан приїхав разом зі мною на місце події, але те, що він нібито когось бив, це відверта нісенітниця і тому є свідки», – прокоментував заяви ЗМІ о. Серафим.

Разом із тим, місцевий парафіянин Петро заперечив заяви ЗМІ про «нанесення тілесних ушкоджень прихильникам ПЦУ», та зауважив, що навпаки двоє невідомих осіб були озброєні битами і сиділи під храмом. «Приблизно о пів на дванадцяту нам повідомили, що якісь невідомі люди з’явилися біля храму. Також з’явилася інформація про те, що вони ніби хочуть збивати замки та міняти їх, щоб вже в цю неділю тут не відбулося богослужіння нашої Церкви (УПЦ). Саме тоді я вирішив викликати поліцію. В той час, як я викликав поліцію, один із цих двох осіб почав бити іншого парафіянина, який прибув разом зі мною. Врешті збіглися люди, і тих двох чоловіків довелося втихомирювати. Згодом прибула поліція, і всі заспокоїлися», – розповів Петро.

У свою чергу, священик, який є уродженцем цього села, також підійшов до храму, але це вже відбулося після інциденту, про що він сам розповів.

Як стверджує священик, він просто поспілкувався із цими двома чоловіками, які мали намір змінити замки на дверях храму. Зокрема, він поставив їм питання, що вони тут роблять. Тому дуже здивувався, коли зі ЗМІ дізнався про проявлення ним нібито «особливої жорстокості» стосовно двох літніх прихильників «ПЦУ».

«Я смиренна людина, я – священик, але образили мою честь і гідність, звинувативши в тому, чого я не робив. Я нікого пальцем не зачепив. І дуже неприємно, коли в Інтернет-просторі, у  ЗМІ про мене почали поширювати таку неправду. Я лише підійшов до тих людей і спитав, чому вони прийшли до храму? Чому вони не були на богослужіннях, коли, до прикладу, у Велику П’ятницю виносили Плащаницю? Чому вони не були в храмі і не молилися?», – сказав священик.

Настоятель місцевої парафії протоієрей Серафим Сімонович висловив здивування з наступного приводу: «Навіщо у ЗМІ поширювати неправду про нібито “жорстоке побиття прихильників переходу до ПЦУ” та ще й робити фігурантами справи священиків? І для чого реалізацію цього “переходу до ПЦУ” здійснювати під покровом ночі та ще й проявляючи агресію?»

«Протоколу ще ніхто з нас не бачив», – сказав настоятель і додав, що на ці вихідні громада УПЦ очікує на нові провокації.

Як резюмували в прес-службі Волинської єпархії, відбувається звичайна «підміна понять». Також підкреслили, що згідно з розділом 11 Конституції України та розділом 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до питань, які належать до повноважень органів місцевого самоврядування, не відноситься вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад, а тому рішення, які приймаються на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. Таке втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37, 140 Конституції України.

Просмотров: (19)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *