Активісти «ПЦУ» продовжують зривати богослужіння вірянам Рівненської єпархії та бити жінок (+відео)

Духовенство та віряни Рівненської єпархії УПЦ, напевне, найбільше в Україні останнім часом потерпають від нападів прихильників так званої «ПЦУ». Тільки протягом цих вихідних було влаштовано ряд провокацій активістами новоствореної структури. У селі Мнишин Гощанського району, селах Буща та Будераж Здолбунівського району були зірвані богослужіння, влаштовані сутички, побили жінок, про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сторінку у фейсбук РІВНЕ. Голос Церкви.

Так, у селі Мнишин сьогодні, 12 травня 2019 року, в неділю жон-мироносиць прибічники «ПЦУ» не пустили вірян УПЦ на територію церкви, били жінок, організували блокаду вхідних воріт.

За інформацією РІВНЕ. Голос Церкви, церковні рейдери прийшли на територію Свято-Покровської церкви ще вночі для того, щоб зрізати замки на релігійній споруді.

«Ми разом з прихожанами прийшли вранці, щоб здійснити богослужіння, на нас біля воріт церкви чекали чоловіки, що заблокували прохід на територію, — коментує протоієрей Володимир Фурманчук, настоятель Свято-Покровської церкви села Мнишин. – Серед моїх прихожан цього дня в переважній більшості були жінки, то для кремезних чоловіків це ж не противники. Церковні рейдери відчували свою перевагу і, коли розпочались сутички, без вагань били жінок, відкидали бабусь».

О 8 годині ранку у Мнишин приїхав «священик Київського Патріархату» та хористи села Подоляни. Між вірнями УПЦ та рейдерами розпочались сутички. Чоловіки з «ПЦУ», за словами свідків, били та штовхали жінок, кільком чоловікам, вірянам УПЦ нанесли тяжкі тілесні ушкодження. Поліція, що приїхала на виклик стояла осторонь.

«Моєму батькові Віктору Гавазюку вибили щелепу та збили ноги до синців, — розповіла Вікторія, вірянка УПЦ. — Він мене захищав від нападників, що виривали телефон на який я знімала беззаконня та били мене по голові».

Прибічникам новоствореної структури таки вдалося заблокувати прохід громаді УПЦ на територію церкви. Віряни змушені були здійснювати богослужіння під воротами релігійної споруди в той час, коли в храмі “молились” рейдери.

Як розповідають селяни, “молитва” рейдерів була зовсім короткою, після цього «священик КП» та його хористи покинули Свято-Покровську церкву, прибічники «ПЦУ» залишились охороняти храм та навісили свої замки.

Наразі обидві громади знаходяться на території церкви, міжконфесійне протистояння у Мнишині триває.

У селі Буща активісти «ПЦУ» закрили металевою штабою двері у будинок, перешкодивши вірянам УПЦ здійснити недільне богослужіння. Подія сталась вночі з суботи на неділю.

Як розповідають очевидці, кілька людей зранку прийшли на територію церковного будинку, щоб підготувати все до недільного богослужіння, однак до середини будинку так і не потрапили через металеву штабу, якою прибічники ПЦУ забили двері.

Тут Свято-Михайлівську церкву у парафіян УПЦ забрали ще у лютому цього року. Відтоді віряни перейшли молитись у церковний будинок, який поділений навпіл: в одній частині , з доброї волі релігійної громади УПЦ, живе «священик ПЦУ», в іншій – до сьогоднішнього дня, звершувала богослужіння община УПЦ.
«Весь цей час у селі немає конфесійного миру, громада ПЦУ провокує, нагнітає, погрожує вірянам УПЦ, котрі хоч і залишились у меншості та тверді у своєму переконанні, — коментує протоієрей Василь Начев, представник Рівненської єпархії УПЦ. – Священик на прихід у Бущу їздить за 120 кілометрів, аби духовно підтримати громаду, що залишилась вірна канонічній церкві. Активістів ПЦУ такий перебіг справ не влаштовує, вони хочуть повністю позбутись людей, що не зрадили своєї віри».

На адресу вірян УПЦ та настоятеля регулярно лунають погрози від односельців, котрі вимагають покинути територію села і не звершувати богослужіння. Релігійна громада УПЦ свої права відстоюватиме у правовому полі, вочевидь, знаючи наперед про свою поразку, активісти «ПЦУ» вирішили не чекати рішень суду, а далі діяти, як злочинці.

Міжконфесійне протистояння у селі Будераж Здолбунівського району розпочалося 11 травня. Прибічники ПЦУ намагалися забрати церкву, про свої наміри сільського голову вони повідомили заздалегідь у письмовій формі , мовляв, будуть 11 травня о 16:00 служити молебень під стінами Свято-Покровського храму.

Віряни УПЦ вийшли на захист своєї церкви та своїх прав. Як розповідають очевидці, між обома громадами зав’язалась словесна перепалка під час якої кілька активістів «ПЦУ» непомітно обійшли релігійну споруду, зламали паркан і вдерлись на територію. Далі відбулася бійка, в яку втрутились правоохоронці.

Протистояння триває, віряни просять святих молитов.

Просмотров: (29)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *