Громада УПЦ оскаржить розпорядження РДА про почергові богослужіння в с. Рясники на Рівненщині

Правозахисники Рівненської єпархії вважають незаконним розпорядження чиновників про почергові богослужіння в храмі УПЦ села Рясники і мають намір його оскаржувати.

8 травня 2019 року чиновники Гощанської районної адміністрації видали розпорядження про проведення почергових богослужінь у Свято-Покровському храмі УПЦ села Рясники Гощанського району Рівненської області. Про це повідомляє сайт СПЖ.

Про розпорядження Гощанської РДА від 8 травня 2019 року настоятель Свято-Покровської парафії села Рясники протоієрей Василь Готліб дізнався з телефонного дзвінка. Віруюча людина, яка просила себе не називати, бо боїться втратити роботу, повідомила, що чиновники адміністрації підписали черговий документ, згідно з яким релігійна громада УПЦ і новостворена громада ПЦУ повинні здійснювати богослужіння в сільській церкві по черзі.

«Розпорядження вони нібито прийняли на основі звернення від громади ПЦУ, – коментує отець Василь. – Наша релігійна громада обурена і стурбована черговим беззаконням районних чиновників. У міжконфесійній суперечці в селі Рясники з 2014 року пройдено велику кількість судових інстанцій, переговори, домовленості і т.д. І я хочу сказати, що, якби не підігрування чиновників, у нас в селі давно було б тихо. Громада Київського патріархату змогла б побудувати свою церкву і не піддаватися на обіцянки і маніпуляції держмужів, а наші віруючі тільки допомогли б, і фінансово, і фізично».

Нагадаємо, в 2016 році розпорядження про почергові богослужіння в Свято-Покровській церкві села Рясники віддавав Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА. Тоді двома судами – Житомирським апеляційним адміністративним і Рівненським окружним адміністративним – це розпорядження було скасовано.

«У даному випадку і представники ПЦУ, і чиновники Гощанської РДА порушують статтю 382 Кримінального Кодексу України, згідно з якою слідує кримінальна відповідальність за невиконання рішень суду», – пояснює правозахисник Рівненської єпархії УПЦ.

Наразі юристи Рівненської єпархії направили офіційний запит в Гощанську РДА для того, щоб отримати розпорядження від 8.05.2019 року на руки і мати можливість залучити задіяних осіб до юридичної відповідальності.

Просмотров: (64)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *