Громада УПЦ в селі Розтоки відстоює право користуватися своїм храмом

Віруючі не втрачають надії, що влада допоможе їм знову увійти в Свято-Троїцький храм, який визнаний їх законною власністю, але заблокований прихильниками ПЦУ.

Вже четвертий місяць поспіль громада Свято-Троїцького храму УПЦ села Розтоки Кременецького району Тернопільської області молиться на церковній території у встановленому наметі. Літургія звершується фактично під відкритим небом: невеликий намет не вміщає всіх, хто приходить сюди помолитися.

Як повідомив кореспонденту СПЖ настоятель парафії УПЦ протоієрей Петро Слободян, рішенням суду заяву громади щодо незаконних дій представників ПЦУ було внесено правоохоронцями до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Крім того, віруючі зверталися до обласної влади, просячи припинити беззаконня, і отримали офіційне підтвердження, що захоплений ПЦУ храм повністю належить громаді УПЦ. Тільки практичного результату від цього немає: починаючи з 18 січня 2019 року, користуватися своїм майном люди не можуть: нерухомість оголосили своєю в ПЦУ.

«Нам не дали нічого, у нас немає навіть хоругв. Ми витрачалися на ремонт храму, на його начиння, а нас тепер не підпускають до приміщення. На початку захоплення під’їзд до храму закривали шлагбаумами. Потім встановили залізні грати на вхід в церковний будинок, який теж належить нам», – розповіли віруючі.

За словами прихожан, загарбники розраховували, що молодь релігійної громади сама перейде до них, однак цього не сталося.

Красива старовинна церква на пагорбі прикрашає Розтоки з початку минулого століття. Віруючі в цьому селі не вперше переживають блокування приміщення: люди згадують, що храм тут був закритий активістами радянської влади впродовж декількох десятиліть, до кінця 80-х. Тоді люди теж насилу домоглися, щоб церкву відкрили хоча б на відспівування померлих. У кого зберігалися ключі від храму, ніхто не знав. Сьогодні замість свого законного приміщення люди отримали пропозицію збиратися на молитву в аварійній будівлі старої контори.

«Ми не ризикуємо туди заводити дітей, там все сиплеться на голову», – пояснили люди своє рішення як і раніше збиратися в наметі.

У захоплений храм, за словами жителів, приїжджає по неділях «священик» ПЦУ з Почаєва. Його власна громада в Почаєві вельми нечисленна, навіть якщо порівняти з тим, як прихильники нової церковної структури відвідують неждано-негадано «подарований» йому храм в Розтоках. Справжнім власникам храму – громаді УПЦ – довелося перенести час початку богослужінь на годину раніше, тому що правлячі в церкві під час здійснення своїх обрядів голосно включають виведені на територію динаміки.

«Ми звертаємося до тих, хто може вплинути на ситуацію. Ми згодні навіть на те, щоб ті люди, які не хочуть йти з нами дорогою до Христа, організували свою громаду і теж, за домовленістю, служили в нашому храмі. У нас є підтверджене право на храм, ми просимо допомоги в тому, щоб його реалізувати», – каже настоятель протоієрей Петро.

18 січня 2019 року в селі Розтоки перед освяченням води прихильники нової церковної структури заблокували роботу Свято-Троїцького храму з метою провести збори про перехід в ПЦУ. Ні парафіяни, ні священик всередину приміщення потрапити не змогли.

Просмотров: (71)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *