Секретар Чернівецької єпархії УПЦ звернувся до в.о. голови ОДА через відеоблог

Михайло Павлюк досі не створив обіцяну комісію з розгляду примусових перереєстрацій парафій в «ПЦУ». Більше того, в.о. голови Чернівецької ОДА не відповідає на дзвінки у той час, як релігійна ситуація в регіоні тільки погіршується.

Секретар Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ архімандрит Никита (Сторожук) 28 травня 2019 року вимушений був записати офіційне відеозвернення до в.о. голови Чернівецької обласної держадміністрації Михайла Павлюка, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Пан Михайло, на жаль, ви не відповідаєте на дзвінки і обіцяна вами публічно комісія з розгляду примусових перереєстрацій парафій канонічної церкви в ПЦУ не почала діяти», – зазначили в коментарі до відеозвернення на сторінці у фейсбук Чернівецько-Буковинської єпархії.

М. Павлюк дав обіцянку тисячам буковинцям, які 23 травня зібралися під стінами Чернівецької ОДА на молитовне стояння проти примусового переведення держслужбовцем храмів Української Православної Церкви в «ПЦУ», створити робочу групу з детального вивчення конфліктних ситуацій в регіоні.

«Нагадуємо вам, що до цього часу, а минуло вже кілька днів, не вийшло жодного розпорядження на рахунок створення комісії з врегулювання цих складних питань. Так що просимо Вас звернути на це увагу, і якомога швидше приступити до роботи», – закликав архімандрит Никита.

У прес-службі підкреслюють, що представники єпархії, юристи, старости, священики захоплених парафій та зареєстрованих парафій готові працювати над вирішенням релігійного конфлікту в регіоні.

Проте варто зазначити, що на діалог задля досягнення міжконфесійного миру не йдуть не тільки представники місцевої влади. Прихильники «ПЦУ» роблять усе можливе аби конфлікт загострити та досягнути свого у будь-який спосіб.

Так, 23 травня близько 50 «кліриків» і мирян ПЦУ пікетували офіс адвоката Петра Поляка, який представляв інтереси УПЦ в суді. Учасники пікету вимагали від юристів, щоб ті припинили «допомагати Московському Патріархату тримати парафії в московській неволі», повідомило місцеве ЗМІ.

«Ми знаємо, що ви допомагаєте Московському Патріархату відкривати кримінальні провадження проти патріотів, проти священиків, які побажали, щоб в їх селі перестав існувати Московський Патріархат, і, щоб вони всім світом перейшли до ПЦУ», – звинуватив «священнослужитель» нової церковної структури правозахисників.

Про методи, якими діють так звані «патріоти» свідчать не тільки численні фото- та відеоматеріали, на яких прибічники новоствореної структури, озброївшись ломом та болгаркою, намагаються ввірватися до храмів Божих, але й те, що суди вбачають в їхніх діях кримінал і задовольняють скарги священиків та вірян УПЦ. Відкрито кримінальне провадження й за фактом видачі главою Чернівецької ОДА сфальсифікованих розпоряджень про «переведення» громад у «ПЦУ».

Варто констатувати, що ситуація навколо буковинських парафій УПЦ абсолютно не покращилася після перемовин з в.о. голови ОДА. Так, вже наступного дня, 24 травня у буковинському селі Заволокаагресивні молодики намагалися відібрати у законних парафіян церкву на користь «ПЦУ». Недільного дня, 26 травня, активісти «ПЦУ» зірвали ворота Свято-Успенського храму УПЦ в селі Васловівці та протягом цілого дня намагалися захопити храм, у якому віруючі вже 120 діб цілодобово звершують молитовне стояння.  Ввечері православні буковинці записали відеозвернення до Президента України. Рейдерским захопленням в обох селах завадила поліція, яка пропонувала “активістам ПЦУ” усі спірні питання вирішувати у суді.

Тож у своєму зверненні до  Михайла Павлюка  секретар єпархії отець Никита (Сторожук) нагадав про його обіцянку та наголосив, що віруючі з 23 травня очікують створення комісії та початку її роботи.

Просмотров: (92)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *