Парафіяни УПЦ в селі Козак на Рівненщині звернулися до Президента: Залиште нам нашу святиню (відео)

Віруючі громади Свято-Троїцького храму УПЦ села Козак Рівненській області, храм якої було незаконно переведено до «ПЦУ» згідно скандального розпорядження глави Рівненської ОДА О. Муляренка, записали відеозвернення до Президента України В. Зеленського із закликом припинити беззаконня та захистити від рейдерських дій представників «ПЦУ». Відео опублікував «СПЖ» 30 травня 2019 року.

«Шановний пане Президенте, просимо вас зупинити свавілля, яке виявляється відносно нашої Церкви. Органи влади, а саме Рівненська обласна адміністрація самовільно виробляє зміни в Статуті нашої церкви і переводить її в “ПЦУ”. Нашій церкві понад 300 років. Всі ці роки ми служили церковнослов’янською мовою і за канонами Православної Церкви. Будували її 5 сіл», — звернулися люди до Президента.

Вони розповіли, як група активістів «ПЦУ» за підтримки сільського голови 3 березня провела збори в клубі одного з цих 5 сіл, на якому 128 прихильників новоствореної структури проголосували за «перехід» храму села Козак. Натомість релігійна громада провела законні збори у церкві, під час яких 170 чоловік проголосувало залишитися в лоні канонічної УПЦ, що засвідчено підписами.

«Нас більшість. Чому цього не беруть до уваги в обласній адміністрації міста Рівне?» — запитали у Президента учасники відеозвернення.

Люди закликали активістів «ПЦУ» побудувати собі нову церкву, а не відбирати чужу.

«Наша громада Української Православної Церкви села Козак Корецького району Рівненської області дуже сподівається, що ви зупините це свавілля і наругу над церквою. Ми голосували за вас і віримо в вас. Нехай Бог береже вас на многая літа», — поділилася з Президентом України одна з парафіянок УПЦ.

Парафіяни додали, що сьогодні у людей все, що є — це церква, і негідно забавлятися старшими, які ходили всі століття до церкви.

Варто зазначити, що незважаючи на рішення релігійної громади залишитися в лоні УПЦ, 12 квітня 2019 року голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко видав розпорядження про те, що в селі Козак громада УПЦ ліквідована, і діє тільки громада «ПЦУ». Віруючі канонічної УПЦ фактично опинилися поза законом. Парафіянам Свято-Троїцького храму села Козак постійно погрожують захопленням церкви.

Просмотров: (57)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *