Віруючі просять Президента, щоб їм дозволили молитися в рідному храмі — коментар митрополита Антонія

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній прокоментував ситуацію з незаконними діями чиновників щодо парафії УПЦ в Чернівецькій області.

Прості віруючі села Васловівці – люди похилого віку, жінки, діти – звертаються до Президента України, тому що їм просто більше нема на кого сподіватися – місцева влада бере безпосередню участь в рейдерських схемах, спрямованих проти УПЦ, вважає керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич).

«Вже більше 120 днів триває їх цілодобова молитва в рідному храмі, який у них де-факто відібрали одним неправомірним розчерком чиновницького пера. Як заявляють самі віруючі, Буковина ще не знала таких відвертих беззаконь. У кабінетах Чернівецької обласної адміністрації їх як рабів, без їхнього бажання і згоди, таємно за документами “перевели” до складу “ПЦУ”. Коли ж обман розкрився і стало зрозуміло, що люди не хочуть зраджувати свою віру і свою Церкву, біля їхнього храму миттєво з’явилися “нові власники”, озброєні “фількіними грамотами” на відповідне майно і болгарками», – сказав ієрарх в коментарі виданню «Вести».

Митрополит Антоній зазначив, що незабаром можуть виникнути нові інциденти, і саме тому віруючі просять новообраного главу держави допомогти захистити їх права.

«Що важливо – віруючі не просять для себе якихось преференцій, не провокують конфлікти, не йдуть на якісь радикальні кроки і вчинки, – підкреслив він. – Вони всього лиш просять, щоб їм дозволили молитися Богу. І ходити в ту Церкву, яка є для них рідною, ще з часів їхніх дідів-прадідів. Вони також хочуть і далі служити в своєму рідному храмі. Адже в Васловівцах є храми “ПЦУ” і навіщо її прихильникам ще один, та ще й відібраний силою і неправдою, це, так би мовити, одне велике питання».

Владика поставив цілий ряд запитань до тих, хто допускає подібні беззаконня в Чернівецькій області.

«Невже є нормальним перереєстрація громади без відома і бажання її членів, на підставі сфабрикованих “документів” і “протоколів”? Хіба відповідають закону і здоровій логіці протиправні дії чиновників, які навіть після спілкування з постраждалою стороною продовжують потурати апетитам рейдерів? Чому в державі, яка оголосила своїм стратегічним курсом вступ в ЄС, деякі представники влади дозволяють собі нахабно і відкрито зневажати ті цінності і принципи, які є непорушними для європейської спільноти? Як так виходить, що в країні, яка декларує політику декомунізації, продовжують використовуватися методи, яким би позаздрили навіть найвитонченіші в боротьбі з Церквою більшовики? » – запитав керуючий справами УПЦ, уточнивши, що це далеко не повний перелік питань до влади.

Він підкреслив, що всі хочуть жити в нормальній державі, де поважається і дотримується закон, «не в атмосфері сили і страху, а взаємоповаги і взаємопідтримки».

«Саме за це і голосували недавно прості люди, які прагнули змін на краще і нових стандартів управління державою. Ми сподіваємося на те, що ці сподівання стануть реальністю. І там, де повинен дотримуватися закон, він буде дотримуватися, там, де нехтуються фундаментальні права людини, буде вжито необхідних і давно назрілих рішень, там, де була порушена Конституція, все буде врегульовано і відновлено відповідно до Основного Закону», – зазначив він, додавши, що діяти відповідно з правдою – це значить добре служити своїй Батьківщині, її благоустрою і процвітанню, а «там де правда, там і Бог, а значить і Його милість, і підтримка всім нам».

«При цьому чинити по совісті зовсім не важко. Про це явно свідчать слова преподобного Єфрема Сірина: “Виконання правди ні для кого не важко. Нехай кожен робить, скільки може, справедливість і не вимагає від нього більшого. Хай кожен згідно сил своїх несе на собі те, що покладається на нього правдою, бо ярмо Боже легко і для всякого удобоносимо”», – підсумував митрополит Антоній.

Нагадаємо, 26 травня 2019 року парафіяни Свято-Успенського храму УПЦ села Васловівці, який атакували прихильники ПЦУ, записали відеозвернення до Президента України Володимира Зеленського з проханням про допомогу.

Просмотров: (19)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *