Митрополит Мелетій закликав Президента відхилити розпорядження в.о. глави Чернівецької ОДА щодо 11 парафій УПЦ

Митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій звернувся зі скаргою до Президента України В. Зеленського з проханням вжити заходів для припинення свавілля чиновників Чернівецької ОДА, які на підставі фальшивих документів перевели 11 громад УПЦ в «ПЦУ», скасувати відповідні розпорядження в.о. голови ОДА М. Павлюка та вирішити питання щодо недоцільності призначення М. Павлюка на вищезазначену посаду. Скаргу про це 1 червня 2019 року було оприлюднено виданням vesti-ukr.сom.

Як відзначив у скарзі на Розпорядження в.о. голови Чернівецької ОДА (в порядку ч. 3 ст. 43 Закону «Про місцеві державні адміністрації») митроплит Мелетій, духовенство та віруючі Чернівецько-Букоинської єпархії УПЦ просто були вимушені звернутися до Президента, як до гаранта Конституції та Законів України, прав і свобод громадян, через «складну релігійну ситуацію на Буковині, що склалася внаслідок втручання політичних діячів та державних службовців у справи Церкви, дії яких не мають будь-якого юридичного обгрунтування».

«Всупереч діючому законодавству, в.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації М.В. Павлюк в порушення Конституції України та Законів України, видав, починаючи з 29.03.2019 року, протиправні Розпорядження №312-Р, 354-Р, 438-Р, 441-Р, 452-Р, 458-Р, 463-Р, 479-Р, 483-Р — «Про реєстрацію Статутів релігійних організацій УПЦ у нових редакціях» і тим самим насильно та з грубим порушенням чинного законодавства перевів без будь-якого на те відома Релігійні громади з УПЦ у новостворену релігійну організацію ֿ”ПЦУ”», — зазначено у зверненні.

Зокрема перераховані Розпорядження стосуються 11 громад Української Православної Церкви, які примусово, без їх відома і згоди, перевели в «ПЦУ».

«Зазначені Розпорядження є незаконними та такими, що не відповідають дійсності та є складовою наданих завідомо неправдивих відомостей, оскільки будь-яких заяв та/або загальних зборів зазначених релігійних громад парафій щодо реєстрації/ перереєстрації Статутів не було і до цього часу немає, — відзначає владика у скарзі. — Це документально підтверджується інформаційним листом-повідомленням Чернівецько-Буковинської єпархії від 15.04.2019 року, яке було отримано Чернівецькою ОДА 15.04.2019 р.».

Однак, як продовжив керуючий Чернівецько-Буковинської єпархії, М. Павлюк умисно, нехтуючи вимогами Закону та принципами моралі, «діяв упереджено і суто в інтересах окремої групи осіб, умисно видавав розпорядження».

«Видання зазначених розпоряджень призвело до подальшої фальсифікації та здійснення уповноваженою особою Чернівецької ОДА незаконної реєстрації Статутів новостворених релігійних організацій — ПЦУ за тими ж адресами, з присвоєнням тих же ідентифікаційних кодів юридичних осіб — платників ЄСВ, реєстрація новостворених юридичних осіб за тими ж юридичними адресами, за якими зареєстровані та діють в установленому законом порядку юридичні особи — релігійні громади Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ», — підкреслив митрополит Мелетій.

Причому, як зауважив владика, будь-яких рішень про припинення юридичних осіб — релігійних громад УПЦ Чернівецько-Буковинської єпархії — не було.

Окрім того, як говориться у скразі до Президента, додатковим свідченням «неправдивих відомостей, внесених в державний реєстр державним реєстратором Гергелюком М.М., який діяв за прямою вказівкою в.о. голови Чернівецької ОДА М.В. Павлюка», є також той факт, що, наприклад, при реєстрації новоутвореної організації «ПЦУ» в с. Задубрівка була вказана дата реєстрації — 9 жовтня 1991 року, коли натомість була зареєстрована Свято-Михайлівська громада УПЦ в с. Задубрівка. При цьому, як не парадоксально, відомо, що «ПЦУ» взагалі була утворена тільки в грудні 2018 року.

Більше того, як додає владика, під час реєстрації статутів новостворених РО не було враховано, що відповідно до діючих та не скасованих розпоряджень Чернівецької ОДА від 2017 року вже були перереєстровані Статути релігійних громад Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ.

«Обгрунтовано вважаємо, що видання вищеперерахованих розпоряджень та внесення їх на підставі державним реєстратором Управління культури Чернівецької ОДА — провідним спеціалістом відділу з питань релігії та національностей управління культури Чернівецької ОДА М.М. Гергелюком в Єдиний державний реєстр… про новостворені релігійні організації «ПЦУ» грубо порушує конституційні права членів релігійних громад Чернівецько-Буковинської єпархії єпархії на свободу віросповідання, передбачені ст. 35 Конституції України, та порушує рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань, а також призводить до релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів віруючих та обмеження прав громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями», — підсумовує митрополит Мелетій у зверненні до Глави держави та заклкає скасувати зазначені розпорядження та вирішити питання доцільності призначення М. Павлюка на посаду очільника Чернівецької ОДА.

Просмотров: (20)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *