У Васловівцях на Буковині глава району вирішив відібрати дітей у старости храму УПЦ

Сім’ю старости Свято-Успенського храму відвідала комісія, яку створили з ініціативи голови районної адміністрації.

Глава Заставнівської районної державної адміністрації Юрій Китаро подав заяву в поліцію на дружину старости Свято-Успенського храму УПЦ в селі Васловівці Чернівецької області Інну Губку, в якому зажадав позбавити сім’ю батьківських прав. Співробітники правоохоронних органів почали розслідування з даного питання.

Староста храму Василь Губка розповів кореспонденту СПЖ, що Китаро сказав неправду в поліції нібито Інна Губка під час спроби захоплення Свято-Успенського храму кинула свою п’ятирічну дочку Ніку комусь під ноги. Однак насправді все було зовсім інакше – під час атаки на храм рейдери з «ПЦУ» виламали ворота і кинулися на віруючих, які йшли хресним ходом навколо церкви. Інна побачила це і спробувала врятувати дочку від тисняви, яка могла перерости в бійку. Спочатку жінка спробувала відскочити з дівчинкою за спини правоохоронців, так як сподівалася за ними сховатися від агресивного натовпу активістів нової церковної структури, однак на неї напала одна з агресивних прихильниць «ПЦУ», і жінці довелося прикривати собою дочку від розлюченої панянки, яка розмахувала сумкою. Те, що відбувається навіть потрапило в об’єктив місцевого телеканалу «Буковина онлайн», журналісти якого знімали, як «парафіяни ПЦУ знявши ворота увійшли на територію храму в селі Васловівці». Жінка і дівчинка в синіх джинсових костюмах – Інна і Ніка Губки.

Сам Китаро в особистій бесіді з батьком дівчинки заявив, що присутність дітей на території храму заважає його успішному захоплення, а тому батьки зобов’язані залишати їх вдома.

На підставі заяви глави райдержадміністрації до сім’ї Губки додому прийшла спеціально створена комісія, до складу якої увійшли представник поліції, співробітник органів опіки та піклування і голова сільської ради Ольга Винничук. Представники влади відмовилися від пропозиції увійти в будинок і стали розпитувати батьків про інцидент на території храму. Вислухавши батьків, члени комісії зажадали написати письмове роз’яснення про те, що трапилося. Батьки дівчинки відмовилися виконати цю вимогу, оскільки в зв’язку розвитком релігійного конфлікту в Україні і незаконними діями активістів «ПЦУ» бояться ставити будь-де свої підписи.

За словами Василя Губки, члени комісії не стали тиснути на нього і дружину, а звернулися з проханням до Винничук, щоб та написала на чоловіка і дружину характеристики. З подібним проханням співробітники поліції і органів опіки звернулися також до парафіянкам УПЦ, яка чергували біля храму (чергування віруючі встановили, щоб запобігти можливим спробам захоплення храму активістами «ПЦУ»). Жінки описали ситуацію в день рейдерської атаки і відповіли на запитання представників влади про те, якими батьками є Василь та Інна. Одна з віруючих також написала на прохання комісії характеристику на сім’ю Губок.

У сім’ї старости Свято-Успенського храму четверо дітей, наймолодша п’ятирічна дочка якраз і виявилася небажаною перешкодою для активістів нової церковної структури. Чим все закінчиться, Василь та Інна не знають досі.

Сім’ї інших членів релігійної громади канонічної Церкви в селі Васловівці глава райадміністрації поки не чіпає, на думку батька дівчинки, причина візиту державної комісії криється в його церковному послусі старости храму. Можливо, таким чином Китаро хоче натиснути, щоб отримати доступ до храму, припустив глава сімейства.

Нагадаємо, 31 травня 2019 року голова Заставнівської районної державної адміністрації зібрав комісію, на якій зажадали проводити з прихожанами бесіди і заборонити їм брати дітей в храм, а в разі непокори – позбавити віруючих УПЦ батьківських прав. До складу комісії увійшло 12 працівників соціальної служби, поліцейських і лікарів. Батьки стурбовані таким станом речей, оскільки хочуть мати можливість причащати своїх дітей і не розуміють, з ким вони повинні залишати їх, поки самі знаходяться в храмі. «Коли ми на службі в храмі, що діти самі повинні робити вдома? Коли ми молитовно цілими днями і ночами в храмі, по черзі змінюючи один одного, що дітям самим робити вдома? », – дивуються віруючі.

Просмотров: (55)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *