У с. Людвище на Тернопільщині активісти «ПЦУ» захопили храм УПЦ

12 липня 2019 року активісти «ПЦУ» незаконно замінили серцевини в замках храму УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селі Людвищі, Шумського району, Тернопільської області. Таким чином вони намагалися завадити парафіянам УПЦ молитися. Про це було повідомлено на сторінці Православна Шумщина у фейсбук.

Всенічного бдіння 13 липня не було. А наступного недільного дня літургію розпочали в останній момент під храмом, оскільки увесь ранок прихильники нової релігійної організації не давали можливості своїм односельцям помолитися — вигукували на їх адресу принизливі репліки й лайки.

Відомо, що це було єдине село, у якому вирішили спробували запровадити почергові богослужіння. Проте і це не допомогло вберегти релігійний мир. «На жаль ніколи не може бути спокійно з тими людьми, у яких немає цілі молитися, а тільки колотити», — зазначив клірик Тернопільської єпархії прот. Георгій Прокопчук.

«Почувши про приїзд наряду поліції взагалі стали розбігатися, мало що не наїхали автомобілями на людей, які захищаючи свої права намагалися затримати їх до приїзду поліції», — розповів свідок того, що відбувалося Андрій Стратюк.

Водночас у ЗМІ зауважили, що з приходом нової влади правоохоронні органи все частіше і частіше не виступають на підтримку однієї зі сторін, а реально стежать за дотриманням закону, як і було в останньому випадку.

Оскільки храм лишився зачиненим, священник та парафіянам УПЦ довелося в той день звершувати богослужіння на паперті власного храму.

У селі релігійний конфлікт розпочався ще взимку, зазначив настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці. Протоієрей Михайло Вінніч  розповів, що 4 лютого 2019 року в Людвище активісти ПЦУ провели збори й, всупереч протесту парафіян релігійної громади канонічної Церкви, перереєстрували храм.

«На зборах людей було багато, був скандал, суперечка. Вони оформили протокол. Написали, що 93 людини були на зборах, і все 93 – за ПЦУ», – згадав священнослужитель у коментарі СПЖ.

Однак парафіяни храму залишилися вірні УПЦ, і зараз на богослужіння збирається до 40-50 осіб, зазначив протоієрей Михайло.

За фактом протиправних дій активістів ПЦУ віруючі подали заяву в правоохоронні органи.

Просмотров: (38)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *