Храм УПЦ в Коломиї, що був рейдерськи захоплений уніатами, відкрили для служб УГКЦ

Фото kolugcc.org.ua

Попри обіцянки місцевої влади та всупереч рішенням судів, Благовіщенський храм Української Православної Церкви в Коломиї, який був захоплений уніатами в жовтні 2017 року, 19 липня 2019 року відкрили для служб Коломийській єпархії УГКЦ. Як запевняє «Дzеркало Меdiа», храм «повернули» у відання УГКЦ, бо він належав цій конфесії «згідно з церковними документами».

Раніше повідомлялося, що храм Благовіщення Пресвятої Богородиці відноситься до пам’яток архітектури національного значення Івано-Франківської області й знаходяться під охороною держави, у відомстві облдержадміністрації.

Нагадаємо, 17 жовтня, попри рішення суду на користь релігійної громади УПЦ, уніати захопили Благовіщенський храм у Коломиї. Конфлікт тут тривав з червня, коли у день Святої П’ятидесятниці, греко-католики за підтримки вояків «Чорної сотні» вчинили спробу рейдерського захоплення церкви. Після чого будівлю храму було опечатано І це попри те, що голова міськради на сесії ще у травні пообіцяв, що силою ніхто храм забирати не буде, а запитають думку парафіян релігійної громади УПЦ, а 4 жовтня Івано-Франківський окружний адмінсуд встановив факт законності користування релігійною громадою Української Православної Церкви Благовіщенським храмом.

22 жовтня прихильники УГКЦ не пустили в нього віруючих УПЦ, які прийшли на молитву. Більш того, застосували до них грубу фізичну силу, супроводжуючи свої дії образами і погрозами. Греко-католицькі священники перешкоджали роботі журналістів, вириваючи у них з рук камери і вимагаючи видалити записи. Про напад на свою знімальну групу, зокрема, заявив телеканал НТН. У цей час поліція пасивно спостерігала за тим, що відбувається.

25 жовтня, через тиждень після захоплення храму, зробив офіційну заяву правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь Івасюк, який виправдовував захоплення твердженням «історичного права» греко-католиків на храм.

У свою чергу, професор КДА протоієрей Олексій Добош спростував твердження про те, що греко-католики мають «історичне право» на храм. Як відомо, храм був побудований в 1587 році, за 9 років до Брестської унії. До того ж дата Унії є умовною, оскільки процес окатоличення зайняв понад 100 років і, по суті справи, Коломия, а згодом і частина Правобережної України перейшла до унії тільки близько 1702 року, пояснив історик.

Навіть глава УГКЦ владика Святослав Шевчук в інтерв’ю інформаційному ресурсу news.ugcc.ua 26 жовтня, коментуючи ситуацію з рейдерським захопленням Благовіщенського храму УПЦ у Коломиї, сказав, що «той, хто обстоює свою позицію так, як це було вчинено в Коломиї, наражається на поразку» і зазначив, що «свої права треба виборювати в суді».

22 листопада 2017 року на конференції ОБСЄ в Єревані виконавчий директор наглядової ради з питань нетерпимості і дискримінації християн в Європі Елен Крюгер Фантіні (Австрія) заявила, що влада України повинна притягнути до відповідальності винних у міжконфесійному конфлікті в Коломиї.

Засудив захоплення уніатами храму УПЦ в Коломиї “Кіборг” ЗСУ Сергій Білошицький — командир першої роти 90-го окремого десантного штурмового батальйону 81-ї аеромобільної бригади, яка у 2014 році брала участь в боях за Донецький аеропорт.

У червні 2018 року Івано-Франківська облдержадміністрація повідомила правлячому єпископові Коломийської єпархії УПЦ Тихону, що Благовіщенський храм в Коломиї належить державі. Однак, попри всі ці заяви, храм залишився у віданні УГКЦ.

«Попри свою багатовічність святиня зазнала нищення і тому потребувала реставрації. Понад 9 місяців довкола храму велися зовнішні роботи з метою збереження й відновлення споруди», — повідомляється на сайті Коломийської єпархії УГКЦ і окрім іншого, зазначається, що «слова подяки були адресовані й капеланам за те, що відстоювали храм».

Просмотров: (16)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *