Волинська парафія с. Байківці дякує за допомогу в облаштуванні будинкового храму

Шість місяців тому віряни села змушені були здійснювати богослужіння в коридорі недіючої школи, тепер же у них є свій маленький домовий храм.

Парафія УПЦ на честь Казанської ікони Божої Матері, що діє в селі Байківці Ковельського району Волинської області, дякує небайдужим однодумцям, які відгукнулися на прохання про допомогу в облаштуванні будинкового храму.

Корреспондент СПЖ побував у селі і побачив, що своє престольне свято цього року віряни відзначили вже в новому приміщенні – пристосованому під храм сільському будинку. Вірянам довелося шукати собі новий притулок, оскільки активісти ПЦУ захопили колишню молитовну кімнату релігійної громади.

Новий домовий храм облаштовували усім миром, наголосив благочинний Голобського округу Володимир-Волинської єпархії УПЦ архімандрит Ніфонт (Омельчук).

«Православні байківчани іспит на відповідність євангельському слову здали на відмінно! Ще кілька місяців тому православна громада використовувала коридор недіючої школи, а сьогодні вже має свій повноцінний будинковий храм», – написав він у Facebook.

За словами архімандрита Ніфонта, парафіяни в Байківцях із гіркотою згадують події шестимісячної давнини, коли крихітна парафія в Байківцях була переведена в ПЦУ. Тоді в селі не було не лише церкви, яку можна було б захопити, а й офіційної реєстрації юридичної особи – релігійної громади.

«Парафіяни з гіркотою згадують події шестимісячної давнини, коли зовсім сторонні приїжджі дали пораду включитися в політико-релігійний передвиборчий процес. Хтось зрадів, а хтось заплакав, адже пам’ятає трагічний 1969 рік, коли руками сільського голови і деяких жителів дерев’яна церква на честь ікони Божої Матері “Казанська” була зруйнована. Знадобилося більше ніж сорок років для відновлення духовного життя в селі», – згадав благочинний Голобського округу.

При «переході» в ПЦУ у людей забрали і приміщення, і зібраний протягом багатьох років інвентар, але більшість громади залишилося зі священником канонічної Церкви отцем Романом Штоцьким, зазначив архімандрит Ніфонт. За його словами, якщо при будівництві храмів у великих населених пунктах заведено говорити, що будували «усім містом», то в Байківцях будували всім православним миром.

Нагадаємо, що залишена без храму громада УПЦ в селі Топилище Володимир-Волинської єпархії збирає кошти для придбання будинку під церкву.

Просмотров: (87)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *