Клірик Рівненської єпархії УПЦ закликає владу зупинити церковні суперечки на території села, які почали набувати загрозливого характеру

1 вересня 2019 року, у Війниці Млинівського району Рівненської області відбулися збори сільської територіальної громади, яка вирішила перевести місцевий храм в «ПЦУ».

Клірик Рівненської єпархії УПЦ протоієрей Петро Крюков, настоятель Свято-Троїцького храму в селі звернувся до глави Рівненської обласної державної адміністрації з проханням захистити конституційні права громади, яку примусово змушують змінити конфесійну приналежність. Священнослужитель також закликав зупинити церковні суперечки на території села, які почали набувати загрозливого характеру, передає кореспондент СПЖ.

Офіційне звернення протоієрей написав відразу після того, як дізнався про нібито перехід його приходу в «ПЦУ». Священник підкреслив, що ні він, ні його громада не знали про проведення зборів, на підставі рішення яких прихильники “ПЦУ” заявили про зміну юрисдикції Свято-Троїцького храму.

«Мені стало відомо, що на території села Війниця Млинівського району 1 вересня 2019 року відбулися територіальні збори села з приводу переходу нашої громади в ПЦУ, однак жодним з уповноважених органів релігійної громади Української Православної Церкви с. Війниця Млинівського району рішення щодо зміни конфесійної приналежності не бралися, – йдеться в тексті офіційного звернення на ім’я голови Рівненської ОДА. – Виконуючи вимоги законодавства України про свободу віросповідання, 29 серпня 2019 року наша релігійна громада Української Православної Церкви с. Війниця Млинівського району провела парафіяльні збори, на яких абсолютною більшістю голосів (40 із 40 присутніх) прийняла рішення про небажання змінювати свою підпорядкованість, що затверджено протоколом загальних парафіяльних зборів релігійної громади Української Православної Церкви с. Війниця Млинівського району».

Священнослужитель зазначив, що після проведення зборів територіальної громади ситуація в селі нестабільна: люди, які раніше ніколи не відвідували Дім Божий, стали відверто маніпулювати патріотичними почуттями селян, примушуючи їх вступати в “ПЦУ”. За його словами, емоційний градус суперечок вкрай загострився, люди схвильовані і бояться, що в селі розпочнуться сутички на релігійному ґрунті.

«У зв’язку з викладеним просимо: зупинити збурення міжконфесійної ворожнечі на території с. Війниця Млинівського району; не вносити ніяких змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань щодо назви, керівника, виду релігійної організації, віросповідної приналежності релігійної громади Української Православної Церкви с. Війниця Млинівського району за результатами рішень, прийнятих неналежними особами (зокрема 1 вересня 2019 року)», – підкреслив настоятель Свято-Троїцького храму УПЦ села Війниця у своєму офіційному зверненні.

Просмотров: (26)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *