Чернігівська ОДА відмовилася перереєструвати громаду в Парафіївці в “ПЦУ”

Спроба прихильників “ПЦУ” перереєструвати парафію Ніжинської єпархії УПЦ в Парафіївці на підставі рішення, прийнятого на зборах територіальної громади, закінчилася невдачею.

П’ять із п’яти документів, поданих до Чернігівської обласної державної організації для перереєстрації Свято-Миколаївської релігійної громади УПЦ в смт. Парафіївка Ічнянського району Чернігівської області, чиновники не взяли і повернули назад прихильникам “ПЦУ”. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив блогер Сергій Сирота, передає сайт СПЖ.

Нагадаємо, раніше в селищі було організовано збори територіальної громади, які прийняли рішення про перехід місцевого храму УПЦ в “ПЦУ”. Захід, названий «зборами релігійної громади», був проведений із кричущими порушеннями законодавства й без участі парафіян УПЦ.

«Замість того, щоб спокійно(!) створити собі релігійну громаду ПЦУ, згідно Закону, вищезгадані особи (Д. В. Івасюк і Н. К. Бородій, – Ред.) вирішили ̶в̶к̶р̶а̶с̶т̶и̶ взяти документи релігійної громади УПЦ і перереєструвати їх на нову релігійну структуру! Івасюк та Бородій раптом стали не просто прихожанами УПЦ, а головою та секретарем релігійної організації, яку так ненавидять! Усвідомлюючи, що порушують Закон, вони наполегливо фальсифікували документи та маніпулювали людьми! » – так описав блогер події в Парафіївці.

Він підкреслив, що будь-які зміни в реєстраційну документацію можуть вноситися тільки на підставі рішення 2/3 членів парафіяльних зборів на чолі з настоятелем, і «ніхто інший ЗА ЗАКОНОМ не має права втручатися в діяльність релігійної організації. Головуючий та секретар ввели в оману 219 осіб, які голосували за питання порядку денного, всупереч Конституції і Законам України! Сором!».

Також Сергій Сирота вказав на те, що на всіх поданих до Чернігівської ОДА заявах, протоколах та інших документах стоїть печатка Парафіївської селищної ради, при цьому голова Парафіївської ОТГ заперечує своє втручання в діяльність релігійної громади: «Хто ще, як не голова Ради має пам’ятати, що в Законах “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про статус депутатів місцевих Рад” немає ЖОДНОЇ статті, яка б дозволяла втручатись в діяльність релігійних об’єднань і завіряти їх документи печаткою селищної Ради. Стидоба!!! Для довідки на майбутнє: у кожної релігійної громади є своя власна печатка, зареєстрована відповідним чином! А документи, що подаються в реєстраційні органи Держави, завіряються ще й Єпархіальною печаткою, або нотаріусом!».

Блогер повідомив, що 5 документів з 5 необхідних для внесення змін до Статуту, поданих організаторами зборів територіальної громади, Чернігівська ОДА повернула назад.

«Дякуючи Богу, в Чернігівській обласній адміністрації, як з’ясувалось, працюють порядні, законослухняні чиновники. Респект! А особи, що намагались підробити реєстраційні документи, не маючи уявлення про порядність, совість, граючи на релігійних почуттях людей, що не розуміли суті і не знали законодавства, а лише підкоряючись авторитету та тиску, – мають понести покарання, згідно Закону!» – зазначив Сергій Сирота.

На закінчення блогер закликав усіх причетних до спроби незаконної перереєстрації громади УПЦ діяти в рамках українського законодавства й Божих заповідей.

«Ваші намагання в незаконний спосіб отримати у власність будівлю Церкви, чи земельну ділянку – приречені на провал з позором і кримінальним переслідуванням. Це питання можна вирішити в цивілізований спосіб – всього лише поговорити і домовитись», – резюмував він.

Нагадаємо, 21 червня 2019 року в смт Парафіївка відбулися збори територіальної громади, які організатори — ініціативна група під проводом голови селищної ради — намагалися видати за зібрання релігійної громади.  Місцева влада звезла «кліриків УПЦ КП», а парафіян УПЦ і їхнього настоятеля на збори не пустили нетверезі радикали. Не пустили в зал і представників засобів масової інформації. Віряни УПЦ з’ясували, що голова Парафіївської селищної громади особисто дала розпорядження про організацію зборів, мета яких – підробка статутних документів релігійної громади, і звернулися із заявою про незаконні дії посадової особи до правоохоронних органів.

Просмотров: (57)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *