У селі на Житомирщині відбулася спроба захоплення храму УПЦ

У неділю, 3 листопада 2019 року,  у селі Калинівка Житомирського району відбулася спроба захоплення храму УПЦ. Керували радикальними групами: депутат Житомирської обласної ради від партії колишнього президента Руслан Павлюк, директор Житомирського міського кладовища Василь Ганченко і Валерій Колосівський. Про це повідомляє прес-служба Житомирської єпархії.

В єпархії підкреслюють, що більшість з радикально налаштованих людей не надто розуміються на релігійних питаннях, тому легко були зманіпульовані з боку місцевих політиків та представників «ПЦУ».

Поліція, що прибула на місце події, втрутилась у конфлікт і не допустила протистояння між людьми.

«Ця ситуація показує, що представники минулої влади, не втрачають надії шляхом збурення мас, повернути вплив на владу України, — коментують у єпархіальній прес-службі. — Маємо надію що керівництво держави не залишить без уваги процеси, що знову почали відбуватись, бо релігійні протистояння набирають сили, а це порушує стабільність та мир в нашому суспільстві…».

Протоієрей Олександр Хрустюк розповів подробиці події, передає СПЖ.

Священнослужитель зазначив, що ще з 7 липня 2019 року прихильники недавно створеної церковної структури погрожують прийти і відібрати храм. Весь цей час члени релігійної громади УПЦ перебували в напрузі, і не знали, чого очікувати.

«Ми на кожну службу збираємося, і не знаємо: прийдуть (активісти ПЦУ – Ред.) або не прийдуть. Літургія проходить в постійній напрузі. На Покрову погрожували прийти – не прийшли. Наступної неділі – також», – розповів клірик канонічної Церкви.

Під час звершення чергової такої напруженої літургії прихильники недавно створеної релігійної організації почали підходити до храму. З ними був і прес-секретар «єпархії» ПЦУ, який приніс свої «папери», щоб провести «інвентаризацію» церковного майна.

Варто відзначити, що 30 жовтня 2019 року співробітники правоохоронних органів порушили кримінальну справу за фактом підробки цих самих документів, зараз ведеться досудове слідство, а тому і рішення суду ніякого у справі про храм в Калинівці немає.

Як тільки віруючі УПЦ побачили, що назріває конфлікт, вони прийняли рішення розділитися – протоієрей Олександр і жінки залишилися в церкві, щоб завершити літургію, а чоловіки вийшли на подвір’я храму і закрили своїх рідних в церкві.

Підійшли активісти «ПЦУ» почали хапати і штовхати віруючих, кричали: «Хрустюк, виходь зі своєю громадою».

На місце події для забезпечення правопорядку прибула поліція.

Протоієрей Олександр і віруючі домовилися, що вийдуть з храму лише після того, як прихильники «ПЦУ» вийдуть за огорожу. Так і вчинили. Активісти «ПЦУ» вишикувалися вздовж входу у двір і вигукували: «Ганьба!» Парафіяни УПЦ закрили храм і вийшли за територію церковного подвір’я.

В цілому віруючі канонічної Церкви змушені були перебувати в храмі близько 5-6 годин.

«Вийти раніше ми не могли, щоб вони не увірвалися в храм», – пояснив протоієрей Олександр.

Парафіяни УПЦ прийняли рішення не опечатувати храм, але до рішення суду не проводити в ньому ніяких богослужінь, щоб не спокушати прихильників «ПЦУ».

Релігійний конфлікт в Калинівці розпочався у березні 2019 року, коли громада сільського храму проголосувала за вірність УПЦ, а прихильники «ПЦУ» провели схід села, на якому заявили про «перехід» громади в нову церковну структуру. Протоієрей Олександр розповів, що до проведення голосування територіальної громади причетний районний депутат Геннадій Журавель. На зауваження священнослужителя про те, що за законом рішення про зміну юрисдикції має право приймати тільки релігійна громада, Журавель відповів: «А що громада? Є село».

Просмотров: (27)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *