У селі Маща на Рівненщині триває конфлікт навколо храму УПЦ

14 грудня 2019 року о 6:00 представники релігійної громади УПЦ в селі Маща Костопільського району Рівненської області на правах законних власників зайшли у свій храм і звершили там богослужіння, а вже 15 грудня близько 100 правоохоронців заблокували вхід до Іоанно-Богословської церкви віруючим УПЦ. Про це повідомляє сайт СПЖ.

«Вивчивши всі документи на релігійну споруду, ми з’ясували, що підстав утримувати церкву представниками ПЦУ нема, – прокоментував ситуацію протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській і Поліській єпархіях УПЦ 14 грудня. – Релігійна громада УПЦ села Маща і юридично, і кількісно переважає всі претензії прихильників ПЦУ».

Представники “ПЦУ” утримували Свято-Іоанно-Богословську церкву в Мащі з 29 листопада цього року, після того, як в черговий раз зрізали болгаркою замки на релігійній споруді.

Новий конфлікт на території храму розгорівся близько шостої години ранку, в неділю. Як розповідають очевидці, релігійна громада УПЦ прийшла до своєї церкви на світанку, щоб зайти в храм, який повернули напередодні після двотижневого утримання його прихильниками «ПЦУ».

Однак, вірян очікували правоохоронці, які заблокували вхід на територію церкви.

«Нас чекали близько 100 поліцейських, які не хотіли мене й моїх парафіян пускати до церкви для здійснення недільного богослужіння, – розповідає протоієрей Данило Ільницький, настоятель церкви в Мащі. – Люди були вражені такою поведінкою правоохоронців, вступили в переговори. Цікаво, що для розмови з вірянами навіть спеціальний підрозділ поліції “Діалог” приїхав. Як на мене, і це показали сьогоднішні події, діалогу вести вони не вміють, а ще більше розпалюють конфлікт».

Підтримати релігійну громаду УПЦ села Маща приїхали священники й люди з сусідніх населених пунктів, адже в суботу ввечері з’явилася інформація, що в село прибуде загін праворадикалів, щоб знову повернути храм активістам “ПЦУ”.

«Всі разом домоглися від поліції дати доступ хоча б до дверей церкви, і там, на сходах, і звершили літургію, – коментує протоієрей Віктор Земляний. – Представники громади ПЦУ в невеликій кількості перебували за територією храму, в нашу розмову з поліцією не втручалися, богослужіння не проводили».

Місцеві жителі розповідають, що два тижні поспіль активні прихильники «ПЦУ» села збирали людей за списком на недільні богослужіння в церкві, і платили гроші за відвідування, від 50 до 100 грн.

Цією інформацією активно діляться і в соціальних мережах. Зокрема, Маша Лазутчик-Бровко, в процесі обговорення конфлікту прихильниками ПЦУ, написала: «Вже огидно від цієї брехні і наклепу! Розкажіть краще, як ви ходите по дворах перед своєю службою, гроші платите людям, щоб ходили на службу ПЦУ, скільки там 50 грн чи 100 грн за 2 години? Неподобство! Сором вам! Гастролери! Може комусь треба легко підзаробити – звертайтеся в Мащу».

Загалом ситуація навколо Іоанно-Богословської церкви залишається нестабільною, віряни УПЦ здійснюють чергування перед дверима закритого храму, там же перебувають представники поліції. Примирити дві релігійні громади села взялася Костопільська РДА і призначила на ранок 16 грудня переговори двох громад за посередництва голови району.

Нагадаємо, 9 листопада 2019 року прихильники ПЦУ зрізали замки і захопили Іоанно-Богословський храм у селі Маща. Як пізніше розповіли очевидці подій, у захопленні взяли участь близько 20 немісцевих чоловіків, які представилися активістами Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Однак, коли віряни УПЦ зателефонували керівнику цього угруповання, той спростував участь ДУК ПС у захопленні храму. Через кілька годин, завдяки участі керівника відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській і Сарненській єпархіях УПЦ протоієрея Віктора Земляного, активістів, які утримують храм, вдалося умовити вирішувати конфлікт у судовому порядку. У підсумку храм закрили, причому обидві громади, УПЦ і “ПЦУ”, повісили на двері свої замки. Але вже 29 листопада прихильники ПЦУ повернулися до храму з болгаркою і знову захопили Свято-Іоанно-Богословську церкву.

Просмотров: (39)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *