У с. Маща на Рівненщині вчергове опечатали храм до рішення суду

Костопільська РДА прийняла рішення опечатати храм до отримання офіційної відповіді з Міністерства юстиції України.

16 грудня 2019 року у Костопільській РДА відбувся круглий стіл за участю головних посадовців району, представників поліції і двох релігійних громад с. Маща Костопільського району Рівненської області. Присутні обговорювали церковний конфлікт, який розгорнувся навколо місцевого храму майже рік тому, а за останній місяць набув особливого загострення. Про це повідомляє сайт СПЖ.

Парафіяни раніше однієї церкви, а після надання Томосу дві громади різних конфесій, прийшли на засідання з документами, які начебто підтверджують права кожної з громад на володіння релігійною спорудою.

«Релігійна громада УПЦ має всі права на володіння церквою і територією, громада ж ПЦУ, на мій погляд, в якийсь дивний спосіб змогла зробити документи на цю церкву, – коментує протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Поліській єпархії УПЦ. – Незабаром має відбутися засідання Верховного Суду України, розглядатимуть, на якій основі громада ПЦУ отримала право власності на храм, якщо він офіційно належить парафіянам УПЦ села Маща».

Ініціював обговорення спору голова Костопільської РДА Олександр Коваль. За його словами, у нього одна мотивація – домогтися примирення обох релігійних громад.

«У мої повноваження не входить розбиратися в документах, які ви надали, тому я їх передаю на консультацію до Міністерства юстиції України, – сказав пан Коваль під час круглого столу. – Коли прийдуть офіційні відповіді, тоді стане зрозумілою подальша доля храму в с. Маща».

До рішення суду питання церковного конфлікту в селі Маща залишається відкритим. Тому глава району запропонував укласти перемир’я, опечатати церкву й жодній громаді не входити в храм.

«Я підтверджую свою статичну позицію по обох релігійних громадах і даю особисто доручення присутньому тут начальнику райвідділу поліції охороняти церкву», – зазначив Олександр Коваль.

І віряни УПЦ, і новостворена громада «ПЦУ» по завершенню обговорення не були задоволені результатом, проте пообіцяли слідувати домовленостям.

Нагадаємо, 9 листопада 2019 року прихильники «ПЦУ» зрізали замки й захопили Іоанно-Богословський храм у селі Маща. Пізніше тих, хто утримував храм вдалося умовити вирішувати конфлікт у судовому порядку. У підсумку храм закрили, причому обидві громади, УПЦ і «ПЦУ», повісили на двері свої замки. Але вже 29 листопада прихильники «ПЦУ» повернулися до храму з болгаркою і знову захопили Іоанно-Богословську церкву. 15 грудня поліція заблокувала вхід в Іоанно-Богословську церкву с. Маща, яку напередодні повернули УПЦ після двотижневого захоплення розкольниками.

Просмотров: (20)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *