На Вінниччині «активісти ПЦУ» вночі жорстоко побили священників та мирян УПЦ (+відео)

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом побиття священників та вірян прихильниками «ПЦУ».

У ніч з 28 на 29 грудня 2019 року в селі Новоживотові Оратівського району Вінницької області група «активістів ПЦУ» жорстоко побила священнослужителів та віруючих Тульчинської єпархії Української Православної Церкви, які здійснювали цілодобове стояння біля Свято-Покровського храму. Про це повідомляє сайт СПЖ.

Після того, як тиждень тому, 22 грудня, розкольники змінили замки на церкві, порушивши домовленість не служити в храмі до рішення суду, парафіяни вирішила чергувати там цілодобово.

Як розповідає благочинний Оратівського району, протоієрей Дмитро Цмокало, 28 грудня, близько 23.30, до Свято-Покровської церкви під’їхали три машини з активістами, які перебували в неадекватному стані.

«Вони погрожували, кричали “Йдемо мочити московського попа!”. Ми відразу, там нас було п’ять священників і п’ять мирян, підійшли до дверей храму, стали, щоб їх не допустити. Активісти світили в очі ліхтариками і почали бити всіх. Били, штовхали, одному батюшці, молодому, з іншого приходу Оратівського району, розбили губу так, що зашивали в лікарні. Паламарю, який теж приїхав з Оратова зі мною, розбили ніс, губу теж йому шили, сильно так їм дали. І батюшку Петра, настоятеля храму, скинули зі сходів і почали бити ногами».

Паламар Олександр Грецький стверджує, що нападники били кастетами.

Розкольників зупинив виклик поліції: вони повернулися в машини і роз’їхалися. Отримавши інформацію про те, що сталося, правоохоронці зустрілися зі зловмисниками, але ті свою участь у злочині заперечували.

За словами благочинного, наступного дня, 29 грудня, в неділю, четверо священників Оратівського району звершили літургію в Свято-Покровському храмі: «Приїхали люди району та небайдужі, які хотіли підтримати громаду молитовно».

Близько 10 ранку біля території церкви зібралися прихильники «ПЦУ» на чолі з головою Оратівської районної держадміністрації Чугункіним Олегом Павловичем, який відкрито лобіює інтереси розкольників. У присутності поліції прихильники «ПЦУ» ображали, обзивали і провокували віруючих. Глава адміністрації запропонував громаді УПЦ служити в Свято-Покровській церкві по черзі, на що віруючі категорично не погодилися. Тоді депутат процитував Симона Петлюру: «Не такі страшні московські воші, як українські гниди».

Відомо, що поліція допитала трьох «активістів ПЦУ», відкрито кримінальне провадження за фактом побиття віруючих.

Як передає слова настоятеля парафії протоієрея Петра Монастирського сайт СПЖ, ще перед Великоднем конфліктні сторони за підтримки поліції закрили церкву і домовилися, що до закінчення судового розгляду релігійні громади не проводитимуть богослужіння в храмі.

На цей час віряни УПЦ поставили намет на церковній території, в якій звершували служби.

«Нас підтримує набагато більша частина села, – підкреслив настоятель. – На зборах територіальної громади було 120 осіб, а коли я направив своїх людей по селу з опитуванням, хто підтримує канонічну Церкву, то на підтримку УПЦ підписалося понад 400 осіб. А на сьогодні ще більше підтримують, тому що ніхто не очікував такої поведінки з боку розкольників».

Бажаючи відібрати храм, розкольники звернулися до суду з вимогою усунути перешкоди користування майном, а також відібрати у громади УПЦ довгострокові документи й ключі від Свято-Покровського храму. Але 17 грудня 2019 року суд ухвалив рішення відхилити всі вимоги прихильників «ПЦУ», що, очевидно, і призвело до порушення миру.

Проте 22 грудня т.з. «активісти ПЦУ» незаконно проникли у храм та поміняли замки.

За словами настоятеля, їх аргументи про те, що церква є їхньою власністю неправдиві, оскільки справа про законність перереєстрації громади ще розглядається судом.

«Наша справа зараз перебуває у Верховному суді, – зазначив протоієрей Петро. – До цього ми подали до адміністративного суду м. Вінниці заяву про скасування указу Ігоря Салецького [про перереєстрацію громади – Ред.]. Адміністративний суд видав постанову, що це питання не їх підсудності і перенаправив справу в цивільне судочинство. Ми подали заяву в наш Оратівський цивільний суд, але вже протягом року суд не працює, оскільки немає судді. Тоді ми подали заяву в Апеляційний суд, але він не задовольнив нашу скаргу, підтвердивши постанову Адміністративного суду і перенаправивши нас у цивільний суд. Тепер нашу скаргу розглядає Верховний суд України».

Раніше віряни села Новоживотова звернулися до Президента Зеленського з проханням сприяти якнайшвидшому вирішенню конфлікту.

Просмотров: (32)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *