Прихильники «ПЦУ» жорстоко побили віруючих УПЦ, які чергували біля храму в с. Маща на Рівненщині

Забої, вивихи, розбиті голови та багато крові, – так у селі Маща Костопільського району Рівненської області прибічники «ПЦУ» здійснили  розправу над людьми, що несли  чергування біля Свято–Іоанно-Богословської церкви. Поліція, яка за домовленістю також охороняла храм, заховалась у службовий автомобіль та у бійку не втрутилась. Про це повідомляє сайт СПЖ.

Жахлива бійка в якій постраждали двоє молодих хлопців  сталась 3 січня  2020 року о 12.30 ночі  поблизу сільської церкви у Полісько-Сарненській єпархії. Двадцять  молодиків,  прихильників «ПЦУ», за свідченнями очевидців, спочатку вимкнули світло на вулиці біля церкви, а згодом з металевими та дерев’яними битами прийшли чинити розправу над чотирма молодими хлопцями, що несли чергування у металевому вагончику поблизу храму.

Люди із сусідніх будинків розповідають, що звуки від ударів по металевому вагончику та вікнах у ньому були дуже сильними, попрокидались і діти, і дорослі, однак ніхто не наважувався виходити на вулицю.

Хлопці, що знаходились у середині вагончика опинились у пастці, двері заклинило і нападники безперешкодно закидали вагончик камінням і дерев’яними киями наносили тілесні ушкодження охоронцям храму.

Двоє поліцейських, що  вночі чергували біля церкви у Мащі заховались в автомобіль та спостерігали за усім, що відбувалось, через скло.

Додатково правоохоронці з Костопільського районного відділку  поліції   на місце бійки приїхали лише через 40 хвилин, за цей час молодики з битами встигли зникнути з місця події.

Протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Полісько-Сарненській єпархії УПЦ, який на місце жахливого побоїща приїхав о 3.20, розповідає, що вимагав викликати експертів, аби змогли взяти відбитки пальців та ідентифікувати осіб, що вчинили звірську  розправу над вірянами УПЦ.

«На вагончику із зовнішньої сторони є сліди крові, її там могли лишити лише тітушки, що били вікна і поранились під час цього процесу, –  зауважує отець Віктор. – Однак  правоохоронці мене повідомили, що експерта можна буде привезти тільки вдень. Також на запитання, чому поліція не втрутилась у цю жорстоку розправу, мені відповіли, що вони самі злякались і вирішили залишитись у авто».

Постраждалих хлопців дружина настоятеля церкви у Мащі Анна Ільницька відвезла у Костопільську районну поліклініку. За її словами , медики активно цікавились, а з якого патріархату побиті хлопці, черговий лікар не вважав за потрібне робити рентген і  полінувався  описати усі пошкодження на тілі хлопців.

«Від церкви я відразу поїхав у лікарню, там наполіг на ретельному огляді, щоб зробили рентген і написали  відповідні документи про огляд постраждалих хлопців», – розповідає отець Віктор Земляний.

По закінченню  побоїща на територію церкву зійшлись місцеві люди, які розповіли, що свій похід з битами «активісти ПЦУ» розпочали з алкоголю у барі. Мащанці повідомили, що серед них були сільські молодики і  найманці  з інших населених пунктів.

Отець Віктор Земляний зазначив, що 28 грудня 2019 року мав розмову з головним «активістом ПЦУ» Юрієм Котовичем, який заявив, що якщо не забрати охорону з – під церкви, то він влаштує розбірки. Про свої наміри пан Котович повідомляв навіть голову Костопільської райдержадміністрації.

«Ви знаєте сили зла завжди біснуються перед великими християнськими святами, історія доводить, – каже отець Віктор. – За моїми спостереженнями найбільше також перед Воскресінням Христовим, перед Різдвом  Христовим колишні представники КП, а тепер ПЦУ, наче з розуму сходять, планують різні провокації біля наших святить, здійснюють силові розправи над вірянами УПЦ».

Щоб звернути увагу влади на події, які вже майже рік відбуваються навколо Свято-Іоанно-Богословської церкви у селі Маща віряни УПЦ 3 січня планують відвідати  Рівненську обласну державну адміністрацію та обласну поліцію, вимагатимуть втручання і, головне, покарання для осіб, що вичинили силову розправу над чотирма молодими хлопцями – охоронцями церкви.

Нагадаємо, 16 грудня 2019 року голова Костопільської РДА дав доручення начальнику поліції охороняти храм до рішення суду в с. Маща на Рівненщині.

Раніше, 9 листопада, прихильники «ПЦУ» зрізали замки й захопили Іоанно-Богословський храм у селі Маща. Пізніше тих, хто утримував храм вдалося умовити вирішувати конфлікт у судовому порядку. У підсумку храм закрили, причому обидві громади, УПЦ і «ПЦУ», повісили на двері свої замки. Але вже 29 листопада прихильники «ПЦУ» повернулися до храму з болгаркою і знову захопили Іоанно-Богословську церкву. 15 грудня поліція заблокувала вхід в Іоанно-Богословську церкву с. Маща, яку напередодні повернули УПЦ після двотижневого захоплення розкольниками.

Просмотров: (50)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *