У рівненському селі Будераж поліція взяла під охорону храм УПЦ після атаки прихильників “ПЦУ”

Після сутички біля церкви УПЦ і спроби прихильників “ПЦУ” зрізати замки, поліція охороняє храм. Обидві громади також встановили чергування.

25 січня 2020 року у Свято-Покровській церкві села Будераж Здолбунівського району Рівненської області стався черговий збройний конфлікт, спровокований представниками “ПЦУ”. Про це повідомляє сайт СПЖ.

Як розповіли віряни, штурм релігійної споруди розпочалась з вдаваної панахиди, на яку прийшли люди, які раніше ніколи не відвідували богослужіння.

Віруючі теж зійшлися до храму та до приїзду поліції впродовж години захищали свій храм від рейдерів. Правоохоронці миттєво відреагували на виклик парафіян УПЦ та відтіснили чоловіків — послідовників «ПЦУ» від дверей храму, перешкоджаючи їм зрізати замки.

На даний момент конфлікт триває. Найактивнішу участь у словесних образах віруючих канонічної церкви, за словами очевидців, беруть чотири вчительки місцевої школи.

Інцидент тривав трохи більше як годину, поки правоохоронці відтіснили чоловіків, які мали намір зрізати замки на храмі.

Ані одна, ані інша громада територію церкви не залишила протягом дня. Свідки конфлікту розповідають, що активісти “ПЦУ” вимагали від вірян УПЦ домовитися про ведення почергових богослужінь, проте спроба вести переговори була невдалою.

«Наша громада не може погодитися на пропозицію ПЦУ навіть із тих міркувань, що нас більше, саме ми були і є активними парафіянами цієї церкви, на відміну від тих, хто тепер претендує на неї, – коментує ситуацію Володимир Дмитрук, житель села Будераж, парафіянин Свято-Покровської церкви. – Крім того, наша громада вважає, що документи, які виготовили активісти ПЦУ, є недійсними на тій підставі, що релігійна громада УПЦ села Будераж жива, дієва і готова відстоювати свої права в суді».

Зараз Свято-Покровську церкву охороняє один із підрозділів Здолбунівського райвідділу поліції, а також на нічне чергування залишилися представники обох громад.

Нагадаємо, 9 лютого 2019 року на зборах парафіяльної ради релігійна громада УПЦ села Будераж більшістю голосів проголосувала за збереження вірності канонічній Церкві. 17 лютого в селі відбулися збори територіальної громади, за результатами яких парафію УПЦ «перереєстрували». 11 травня прихильники «ПЦУ» спробували захопити храм, в результаті чого виникла бійка, в яку довелося втрутитися правоохоронцям.

Друга спроба силового захоплення прибічниками «ПЦУ» Свято-Покровського храму відбулося вранці 26 жовтня 2019 року.

Просмотров: (20)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *