Націоналісти зірвали православний кінофестиваль у Дніпрі (відео)

Міжнародний фестиваль документального християнського кіно «Кіноасамблея на Дніпрі – 2020», який повинен був проходити в Дніпрі з 30 січня по 2 лютого 2020 року, було скасовано після того, як 30 січня радикально налаштовані націоналістичні угруповання зірвали церемонію відкриття. Журналісти ТК «Інтер» підготували репортаж з місця події.

За словами кореспондента, який побував на місті інциденту, причиною протесту націоналісти назвали те, що до фестивальної програми прийняли декілька фільмів російських режисерів. Те, що тематика форуму — кіно про загальнолюдські цінності та духовність і ніякої політики, людей, що увірвалися до приміщення не цікавить.

У місцевій газеті «Наше місто» уточнили, що «зупиняти пропаганду русского міра» до Будинку профспілок прийшли десятки ультраправих націоналістів з Нацкорпусу, які «одягли маски і палили фаєри».

Було зірвано покази 25-ти документальних стрічок. Фестиваль «Міжнародна кіноасамблея на Дніпрі» мав відбутися в одинадцяте. Цього року його присвятили 75 річниці перемоги у Великій Вітчизнянній війні.

Протоієрей Ігор Собко, директор фестивалю розповів: «Найголовніша місія і завдання кіноасамблеї — це принести людині добре, світле, справжнє, правдиве кіно, яке також принесе йому користь».

Свої роботи на форум привезли кіномитці з 10-ти країн світу: Грузії, Вірменії, Азербайджану, Росії, Білорусії, Італії, Франції, Сербії, Швеції та України.

У результаті обидві сторони подали заяви в поліцію: учасники протестів – на те, що, на їхню думку, фестиваль порушив закон про кінематографію, а організатори «Кіноасамблеї» – що мітингувальники перешкоджали гостям і учасникам фестивалю потрапити на церемонію відкриття. Як повідомила прес-секретар обласної поліції Ольга Кузнєцова, обидва факти внесено до журналу єдиного обліку, проводяться перевірки.

«Міжнародна Кіноасамблея на Дніпрі», організатором якої виступає Центр православної культури «Ліствиця», проводиться з 2010 року. Головна мета фестивалю – популяризація документального кіномистецтва і створення сприятливих умов для розвитку сучасного документального кіно в Україні. Крім кінопоказів у рамках фестивалю проходять зустрічі з авторами фільмів.

Просмотров: (24)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *