Кіровоградська ОДА незеконно перереєстровувала дві парафії УПЦ (відео)

Кіровоградська обласна державна адміністрація без згоди і будь-якого повідомлення віруючих таємно перереєстровувала дві релігійні громади Олександрійської єпархії Української Православної Церкви. Про це архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп заявив у своєму відеозверненні, опублікованому на YouTube-каналі єпархії 4 лютого 2020 року.  Владика закликав усіх священників перевіряти стан своїх релігійних громад в ЄДР, оскільки «в якийсь момент може виявитися, що громада перереєстрована».

«Нещодавно нами була отримана достовірна інформація про те, що, згідно з розпорядженням нашого Кіровоградського губернатора Андрія Балоня, наші дві громади, а саме Свято-Покровська громада села Чечеліївка Петрівського району та Свято-Миколаївська громада Олександрівського району, були переведені в іншу юрисдикцію. Були змінені реєстри юридичних осіб та внесена вже зовсім інша інформація: змінені керівники», – повідомив правлячий архієрей єпархії.

Як зазначив ієрарх, реєстрацію релігійних громад змінили без відома віруючих і мова йде про чергове рейдерське захоплення, яке «прикривається псевдозаконими діями державних органів влади».

Він нагадав, що конфлікти навколо цих парафій тривають вже майже цілий рік і за цей час віруючі пережили досить непрості ситуації.

«Обласною адміністрацією навіть була ініційована робота комісії, яка звучить так чудово – “щодо дотримання законності в релігійних відносинах”. Але, на жаль, ми зіткнулися з явищем, яке мене просто вражає: ми з доступних джерел інформації дізнаємося, що наші громади переформатовані, змінили своїх керівників і навіть свою назву. І державна адміністрація, яка прикривається формальними законними підставами, навіть не спромоглася сказати нам про результати діяльності т.зв. комісії, яка є рекомендаційним органом при адміністрації, хоча ми про це неодноразово офіційно просили», – розповів владика.

Архієпископ Боголєп закликав усіх священнослужителів Української Православної Церкви періодично перевіряти стан своїх релігійних громад в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, щоб в якийсь момент раптом не виявилося, що «за допомогою таких ось процедур, які зовні мають певну законну силу і з точки зору чиновників носять правильний формат, ви позбудетеся реєстрації і навіть не будете знати, що ви вже не настоятель або ваша релігійна громада перереєстрована».

«Дивує логіка чиновників, які дозволяють собі вирішувати за нас, віруючих людей, долю нашої громади і так легко розчерком пера прирікати нас на конфліктні, дуже неприємні процеси, – додав він. – Вражає, як меншість під якимись політичними гаслами починає диктувати свою позицію більшості. <…> Ми ж нікому нічого не забороняємо: будуйте свій храм, організовуйте своє богослужіння, налагоджуйте богослужбове життя. Але так хитро мімікрувати і перетворювати наше майно на своє, наші громади – у свої громади, крім як рейдерством я назвати не можу».

Підкресливши, що перереєстровані громади не переходили в якусь нову структуру, керуючий Олександрійською єпархією звернувся до всіх віруючих з проханням про молитовну підтримку та участь у ситуації, що склалася.

«Ми будемо звертатися до відповідних органів правопорядку, будемо в судовому процесі відстоювати свої переконання, свої інтереси і свою правоту. Час страху, залякувань і якогось паралічу в нас уже пройшло. Парафіяни та настоятелі цих храмів налаштовані дуже і дуже рішуче. Ми не дамо в образу святині, не дамо формальним рейдерським захопленням міняти наше життя. Ми залишаємося законослухняними громадянами нашої країни, ми вимагаємо, щоб наші інтереси були почуті і, якщо буде необхідно, ми залишаємо за собою право говорити про це в інших форматах – не тільки в таких відеозверненнях або якихось листах і постійних скаргах, які ми вже сотнями направили в адміністрацію і не отримали жодної реакції. Очевидно, треба більш активно відстоювати в законному руслі свої інтереси та справедливість. <…> Ми не боїмося – ми молимося і будемо з упевненістю дивитися в завтрашній день», – підсумував архієпископ Боголєп.

За матеріалами СПЖ

Просмотров: (22)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *