Ще одна буковинська парафія – села Задубрівка відзначила річницю молитовного стояння

15 лютого 2019 року парафія храму на честь Архістратига Божого Михаїла села Задубрівка Заставнівського району Чернівецької області почала молитовне стояння на захист прав віруючих УПЦ. Як зараз живуть парафіяни, розповів настоятель православного храму Задубрівка протоієрей Леонід Делікатний, передає сайт СПЖ. У річницю молитовного стояння, яке віруючі села Задубрівка безперервно здійснюють на захист свого храму клірик Бориспільської єпархії УПЦ протоієрей Олександр Клименко звернувся до мужньої громади зі словами підтримки.  Відеозверненні було опубліковано на сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ у Фейсбук.

«У нас не просто річниця стояння у вірі, – зазначив протоієрей Леонід. – 2 лютого 1990 року в Задубрівці відновили молитовну громаду, в цьому році ми відзначаємо 30 років, ювілей громади. А 3 лютого – річниця наших зборів, коли парафіяни храму одноголосно проголосували за вірність УПЦ».

Отець Леонід нагадав, що у травні 2019 року активісти ПЦУ на основі протоколу зборів територіальної громади незаконно перереєстрували Свято-Михайлівський храм в ПЦУ, і православна громада стала «віртуальною», неіснуючою для держави.

Спочатку віруючі УПЦ погодилися, щоб розкольники звершували свої «богослужіння» на території церкви. Але оскільки активісти ПЦУ організовували зіткнення, провокували і ображали членів спільноти, то з 14 квітня 2019 року вхід на територію храму для них закрили.

На жаль віруючих, провокації на цьому не закінчилися. Активісти ПЦУ влаштувалися на дорозі до Свято-Михайлівської церкви і продовжили провокувати на конфлікт і принижувати православних, всіляко заважаючи їм потрапити на територію храму, чи вийти звідти. У вересні 2019 року прихожанину Свято-Михайлівської церкви зламали ребро.

«Ми спеціально робимо фотографії щонеділі, і бачимо, що нас завжди більше в церкві. Їх приходить 40-45 осіб, на річницю активістів, 27 січня, зібралося 62 людини, а у нас в храмі стояло близько 100 чоловік. Тобто, навіть з гостями, членів ПЦУ все одно набагато менше», – розповів отець Леонід.

Він зазначив, що активіст Анатолій Лещук, на якого перереєстрували громаду, на «служби» ПЦУ майже не з’являється, як і глава сільради Віталій Гончарук, активно лобіював інтереси розкольників.

«Коли наші віруючі йдуть, хтось обов’язково щось скаже, крикне, образить, – поділився настоятель. – “Священник” ПЦУ в проповідях наполегливо говорить своїй пастві, що це, мовляв, «їх церква», скоро прийде літо буде жарко, потрібно щось думати… А коли вони [прихильники ПЦУ – Ред.] провокують, нишком посміхається, і все. Не заспокоює ніколи. Така натура, людей стравити. А потім на камеру розповідає про любов».

На даний момент, за словами священника, кожного недільного ранку поліція перекриває рух на підходах до храму. Це грає як позитивну, так і негативну роль: поліція частково розмежовує представників УПЦ і ПЦУ, але багато віруючих через фізичний стан не можуть пішки дістатися до храму.

«Люди моляться. Є, звичайно, і втома через моральний тиск, – розповідає протоієрей Леонід. – Але добре те, що з 3 лютого наша релігійна громада згуртувалася, стала справжньою родиною. І як у будь-якій сім’ї у нас є спільні радощі, загальні прикрощі. Ми разом спілкуємося. Я вважаю, що це дуже важливо. Ми живемо дружно, як першохристиянська громада, ми все зріднилися між собою».

Віруючі намагаються відстояти свої права в суді, але Верховний суд України відхилив позов громади, бо її тепер не існує в реєстрі релігійних організацій. У зв’язку з цим настоятель храму Задубрівка від свого імені подав звернення до Цивільного суду, попереднє засідання якого відбудеться 18 лютого цього року.

Крім того, члени УПЦ подали документи для кримінального провадження у підробці протоколів засідання територіальної громади. На підставі цих протоколів громаду перереєстрували в ПЦУ. Але поліція відтягує розгляд, попри те, що у списку учасників зборів значаться жителі, що знаходяться за кордоном, а підписи тих, хто проголосував відсутні.

«Тому тільки на милість Божу сподіваємося. Крім Бога нам ніхто не допоможе», – резюмував отець Леонід.

У своєму відеозверненні, опублікованому на сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ у Фейсбук, протоієрей Олександр Клименко підкреслив, що у Бога не буває випадковостей і «ніщо в житті не відбувається просто так, даремно».

«Ваш мужній прихід, православна сім’я, названий на честь святого архістратига Божого Михаїла, – зазначив отець Олександр. – Ми знаємо, що ім’я архістратига Mîkhā’ēl означає «Хто як Бог?». Колись архангел сказав ці слова дияволу, а зараз ваша маленька православна сім’я говорить ці ж слова тим людям, які хочуть відібрати у вас право молитися так, як ви цього хочете, так, як бажає ваше серце».

Священнослужитель побажав вірянам Задубрівки триматися і далі так само, як вони це роблять уже впродовж цілого року.

«Дай Бог, щоб ваше стояння у вірі, ваш труд, ваше будівництво справжньої православної родини, справжнього приходу, наповненого любов’ю, а не ненавистю до інших, як, на жаль, це показують нам ті, хто зараз втрачають право називатися православними через свою ненависть і злобу, щоб ця любов ваша і цей заклик завжди перебували разом з вами, – сказав протоієрей у своєму відеозверненні. – Надихаюся вашим прикладом, і ваше стояння у вірі дозволяє і нам, священникам, які, слава Богу, не пізнали таких утисків, кожну свою вільну хвилину в житті проповідувати Христа, щоб якомога більше людей дізнавалися про те, що таке бути християнином. Це означає прощати, молитися, але, все-таки, відстоювати своє. Мирно, любовно, з всеуповаючою надією на Господа. Нехай Господь охороняє вас Своєю правицею, а архістратиг Божий Михайло ще раз разом з вами, з власним ім’ям, відстоїть Божу правду».

Просмотров: (32)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *