Рік після побиття в Баранівці на Житомирщині: Парафія УПЦ зростає, а в «ПЦУ» так і не служать

За рік після жорстокої спроби захоплення православного храму активісти «ПЦУ» так і не почали здійснювати богослужіння, розповів священник Роман Клим.

У Прощену неділю, 1 березня 2020 року, в православній громаді храму Різдва Пресвятої Богородиці, що в селі Баранівка Житомирської області, згадували річницю спроби захоплення храму активістами «ПЦУ». Настоятель церкви протоієрей Роман Клим розповів, як зараз живе очолювана священнослужителем релігійна громада, передає сайт СПЖ.

«Прихід наш зміцнився, служимо, працюємо, звершуємо усі служби Великого посту. Прихід примножився, багато людей поміняли свою думку щодо «ПЦУ», хоча ті, хто був радикально налаштований, і зараз продовжують», – зазначив священник.

Прихильники розкольницької структури періодично потай організовують збори, проводять заходи з тим, щоб забрати храм, але до справи, милістю Бога, не доходить. Настоятель пов’язує це зі зміною влади, з відсутністю фінансування.

«За рік все затихло, немає таких агресивно налаштованих людей. Того року прихожан нашого храму обзивали на вулиці, на них кричали. А зараз припинилося фінансування, ось і притихли всі. Дивляться, чого очікувати від нинішньої влади».

За словами настоятеля, прихильники «ПЦУ» так і не організували прихід – ані священника, ані постійного місця для молитви у них немає. У той час, як в храм Різдва Богородиці на богослужіння приходить близько 300 осіб.

«Самі не будують нічого, – розповідає про розкольників отець Роман, – і не будуть будувати, тому що люди невіруючі, нецерковні. Того року, під час захоплення храму, завалили фонтан на вулиці, хоча він нікому не заважав і дітям був на радість. Тобто, активісти хотіли відібрати храм не для молитви, а для знущання. Глава прихильників «ПЦУ», якого вони самі ж і вибрали, ніколи в храм не ходив, колишній комуніст, який не має ніякого відношення до церкви. Юрист, яка його підтримує, в церкві не була. Я сумніваюся, що ці люди “Отче наш” знають. Люди не мають поняття, навіщо йти в храм».

Попри те, що пройшло багато часу після трагічних подій в Баранівці, отець Роман з болем в голосі говорить про події тих днів.

«Я з того часу ще жодного разу не дивився відео спроби захоплення нашого храму. Не можу. Навіть, коли бачу картинку… Не можу. Настільки болить душа і переживання такі… Тому я мало приділяю уваги тому, що сталося. Намагаюся працювати, молитися, примножувати прихід свій людьми, щоб вони раділи. Ми за цей рік зробили іконостас новий в храмі дерев’яний, різьблений, величезний. Люди задоволені, робиться якийсь ремонт. Просимо у Бога допомоги, а там – як Господь дасть.

Я своїх прихожан завжди наставляю так, щоб вони були з миром, з любов’ю. Потрібно любити всіх людей. Навіть тих, які приходили захоплювати храм, я ні разу не назвав поганими. У них помутнів розум і ось вони так вчинили. Ми за них молимося і переживаємо, щоб Господь послав їм покаяння і спасіння, прощення всіх гріхів».

Нагадаємо, 10 березня 2019 року, в Прощену неділю, активісти «ПЦУ» спробували штурмом взяти православну церкву в селі Баранівка. Віруючих били і душили, в черниць, які прибули з сусіднього монастиря, кидали яйця, а наперсний священицький хрест прихильники структури Епіфанія Думенко втоптали в землю.

Просмотров: (23)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *