В Олександрійському патріархаті вже після визнання «ПЦУ» засумнівались в канонічності хіротонії її єпископів

Митрополит Зімбабвійський і Ангольський Серафим, іпертим і екзарх Південної Африки, ієрарх Олександрійського Патріархату з нагоди прийдешньої неділі Торжества Православ’я, написав статтю, у якій він зокрема запропонував одним з шляхів вирішення церковної кризи в Україні — перерукоположити розкольників. Про це повідомляє грецький сайт romfea.gr.

В статті митрополит Серафим нагадав про «дуже цікаве вирішення української кризи», яке запропонував «один наш брат, архієрей, який користується особливою повагою та пошаною зі сторони Помісних Православних Церков, який раніше був Протепістатом Святої Гори Афон».

На думку неназваного грецького ієрарха, слова якого приводить митрополит Серафим: «По-перше, визрів час для української автокефалії. Друге — потрібно звершити канонічні хіротонії над тими, які ніколи не були рукоположені канонічним чином Православної Церкви. Третє — щоб главою автокефальної Церкви став Онуфрій, а віцепрезидентом [Синоду] Епіфаній».

Ці пропозиції для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ прокоментував заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

«Приємно, що православний світ і, зокрема, грецький православний світ розуміє всю неправильність дій Патріарха Варфоломія, — сказав священник, — по-друге, приємно, що є усвідомлення того, що розкольників потрібно перерукопокладати».

Отець Миколай нагадав, що в Українській Православній Церкві на цьому наголошують з самого початку розколу. «Протягом майже всіх 30 років розколу про це говорить УПЦ. І як бачимо, це не просто вперта позиція УПЦ, чи “вигадки Москви”, як про це інколи дехто говорить, а такими є вимоги канонів, і про це саме говорять ієрархи з різних частин православного світу. Без звершення канонічних хіротоній над “кліриками ПЦУ” навряд чи можливе вирішення цього кризового питання».

«Що стосується посади в майбутньому для Епіфанія чи для інших представників “ПЦУ” — це вже інше питання. В нашій системі управління немає поняття віцепрезидента Священного Синоду — це елемент грецької системи церковного адміністрування, в нас такої посади немає», — зазначив він.

Протоієрей Миколай Данилевич також підкреслив, що «якби розкольники з покаянням повернулися в лоно Церкви, і отримали канонічні хіротонії, то їх звичайно, з радістю прийняли б. В Церкві вистачить місця всім. І тоді Тіло Христової Церкви в Україні, та й світове Православ’я, перестало б страждати».

Нагадаємо, Предстоятель Олександрійської Православної Церкви 8 листопада 2019 року визнав «ПЦУ», що викликало здивування не тільки серед священнослужителів та вірян Української Православної Церкви, а й в інших Помісних Церквах. Зокрема, грецьке видання Romfea.gr писало, що Патріарха Феодора II під час його участі в урочистостях на Кіпрі просили не згадувати за богослужіннями «митрополита» Епіфанія.

Просмотров: (7)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *