Підпалюють храми ті, кому потрібна дестабілізація ситуації в країні — митрополит Климент (+відео)

Насторожує, що навмисні підпали храмів і монастирів Української Православної Церкви є певною системою, і в них зацікавлені ті, хто хочуть дестабілізувати ситуацію в країні. Водночас підпал — лише один із факторів, що сьогодні бентежить, «тому що є “пожежі” в інформаційній сфері». Про це заявив Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент в ефірі програми «Гаряча лінія» на телеканалі «КРТ».

«На сьогодні багато єпархій, багато монастирів звертаються до влади з проханням про посилену охорону, звернути увагу на всі ці випадки і захистити монастирі, захистити наші святині від таких ситуацій. Тому що, ми так розуміємо, від цього ніхто не застрахований. І є певна система, є люди, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні, в нагнітанні цієї ситуації», — зазначив митрополит Климент.

Ієрарх УПЦ нагадав про певну статистику щодо випадків із пожежами храмів УПЦ на БуковиніРівненщині та Одеського Успенського монастиря і Гамаліївського монастиря на Сумщині, а також цвинтарів у Києві. Причому, як він наголосив, поліція всі ці пожежі кваліфікувала як підпал.

Водночас, за словами митрополита Климента, підпал — лише один із факторів, що сьогодні бентежить. «Тому що є “пожежі” в інформаційній сфері, наклепи, брутальні звинувачення, що лунають на адресу УПЦ», — додав він.

Також владика звернув увагу на наступний аспект дискредитації Церкви — політичний та, зокрема, нагадав заяви головного санітарного лікаря України, заступника міністра охорони здоров’я В. Ляшка, буцімто у спалаху коронавірусу винний Великдень.

«Ці заяви чиновника — це просто намагання перекласти з хворої голови на здорову проблеми, що існують у галузі охорони здоров’я… Легше зробити Великдень винним у тому, що у нас медична сфера не працює, як це належить», — зауважив архієрей.

Окрім того, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент наголосив на упередженості журналістів і ЗМІ під час інформування щодо зараження коронавірусом.

«Мені цікаво, що звучать лише дані щодо Києво-Печерської Лаври або інших монастирів. А чому б не озвучити дані про те, яка ситуація в державних установах із коронавірусом, в організаціях, які, наприклад, представлені у Верховній Раді, або в Кабінеті міністрів, або в інших організаціях. Чому не стоїть питання про те, як із ними вчинити в цій ситуації… Доступ про особисту медичну інформацію стосовно зараження народних депутатів закритий, а от інформація про стан вірян УПЦ — те, що виставляється на великий загал. Тому це теж штрих до загальної картини, що сьогодні є», — підкреслив він.

Разом із тим, владика повідомив, що переважна більшість монахів Києво-Печерської Лаври сьогодні одужує, ті, хто перебували на лікуванні в лікарні, повертаються до обителі та виконують рекомендації щодо реабілітаційного періоду.

На питання про те, кому вигідно вести таку політику проти Церкви та розпалювати релігійну ворожнечу, Його Високопреосвященство зазначив, що оскільки абсурдні заяви на адресу УПЦ лунають із вуст політиків, то, вочевидь, «це політична стратегія».

«Хворіють не тільки священники УПЦ, вірус не розділяє конфесії, національності. Однак якщо захворів представник УПЦ, то це завжди в брутальній формі подається, а якщо захворів хтось іншої конфесії, то подається просто, що “священник захворів”, без подробиць. Якби це стосувалося Почаївської Лаври, то, думаю, із прізвищем та місцем проживання інформація була б швидко розповсюджена», — схарактеризував ситуацію ієрарх УПЦ.

Просмотров: (22)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *