Рекомендації для священнослужителів щодо звершення похорону над людиною, що хворіла коронавірусною інфекцією

Рекомендації підготовлені Синодальним відділом Української Православної Церкви з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів, 24 квітня 2020 року, на підставі Постанови Головного Державного санітарного лікаря України №4 від 27.03.2020 року, «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби COVID-19».

В рекомендаціях пропонуємо священнослужителям ознайомитися з правилами організації поховань та поводження з тілами померлих осіб під час облачення священнослужителів і ченців, звершення чину похорону, а також перебування навколо труни з тілом померлого.

Загальні положення

Потенційний ризик передачі SARS-CoV-2 через контакт з тілами померлих осіб може бути пов’язаний:

– з прямим контактом із тілом померлої особи або фізіологічними рідинами, в яких присутній SARS-CoV-2.

– з прямим контактом із забрудненими (фізіологічними рідинами) об’єктами.

Медичні працівники повинні ознайомити осіб, які беруть участь в ритуальних діях, в тому числі і релігійних, що передбачають контакт з тілом (наприклад: члени сім’ї та/або близькі люди та/або представники релігійних організацій) зі стандартними заходами безпеки та правилами використання засобів індивідуального захисту. Кількість таких осіб повинна бути зведена до мінімуму.

Особи, які безпосередньо контактують з тілами померлих від коронавірусної хвороби COVID-19 (підозра  або підтверджений випадок), повинні використовувати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) для уникнення ризику інфікування через контакт з фізіологічними рідинами хворого, контамінованими поверхнями та предметами.

Мінімальний набір ЗІЗ: водостійкій ізоляційний халат з довгими рукавами або комбінезон, рукавички, одноразова шапочка, медична маска або респіратор, окуляри або захисний щиток. Ці речи стануть необхідними для проведення облачення священнослужителів.

У разі крайньої необхідності  до ритуальних обрядів перед похованням може допускатися не більше ніж 10 осіб, за умови одночасного перебування у приміщенні не більше 1-ї особи на 10 квадратних метрів та забезпечення відстані між присутніми не менше 2-х метрів. Поцілунки і торкання до тіла померлої особи забороняються.

Тіла померлих осіб мають бути оброблені дезінфекційним хлоровмісним розчином та поміщені у непроникний герметичний пакет-мішок та покладені у щільно закриту труну. Поховання і кремація здійснюються у щільно закритій труні. Якщо поховання здійснюється в гробівець або на території храму і монастиря, то щільно закриту дерев’яну труну  поміщають в цинкову труну. Під час обряду похорону труну відкривати «Заборонено».

На самому похороні відповідальною особою – членом сім’ї померлого або настоятелем/настоятелькою монастиря (для релігійних організацій) – має бути проведений облік осіб, присутніх при похороні із зазначенням ПІБ, дати і часу перебування під час похорону, адреси і контактного телефону. Інформація заповнюється згідно з формою, наданою відповідальній особі державною установою під час оформлення документів про смерть.

Прощання з тілом померлого з дому або внесення тіла померлого до храму «Заборонено». Духовенству дозволяється здійснювати похорон в самий день поховань з дотриманням усіх правил та норм карантину.

Порядок організації і проведення поховання священнослужителів

Порядок облачення в священничі або чернечі одежі

Виходячи з того, що людина, яка померла від коронавірусної інфекції, має особливі умови обробки тіла після смерті (тіло упаковують в непроникний герметичний пакет і кладуть в щільно закриту труну, яка більше не відкривається) відсутня можливість облачення священнослужителя в священниче облачення.

Керівництво єпархії або монастиря повинно домовитися з лікарнею і патолого-анатомічною службою про те, що перед тим, як упаковувати оброблене дезінфікуючим розчином тіло померлого в герметичний пакет, співробітники дозволили би священнослужителям одягнути тіло померлого в священничі одежі, або ж самі за допомогою священнослужителів її одягнули.

За умови карантину і поховання померлих від коронавірусної інфекції не можливо за традицією церкви змастити тіло померлого єлеєм. Тому ті, хто буде одягати померлого відразу одягають його у всі церковні одежі: підрясник, літургійні одежі, головний убір, / підрясник, раса, мантія, клобук для монахів.

Після того, як тіло померлого буде одягнуте в священничі або чернечі одежі, воно може бути упаковано в герметичний пакет, покладене в труну і накрито церковним погребальним покривалом.

Священнослужителі, яким дозволять одягнути покійного в церковні одежі, мають бути одягнуті в засоби індивідуального захисту. Після проведення облачення і зняття ЗІЗ священнослужителі мають пройти сувору обробку дезрозчинами.

Порядок звершення чину похорону

Існує практика, що тіло померлого від коронавірусної інфекції піддається кремації. Якщо в медичній установі прийнято рішення про кремацію, то керівництву єпархії необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування та санітарної служби для надання дозволу, щоб тіло померлого священнослужителя поховати за християнською традицією – без кремації.

За умови поховання в гробівці або на території храму чи монастиря труна з тілом покійного за рішенням санепіднагляду має бути поміщена в цинкову труну або зовні упакована в герметичну плівку.

Труна з тілом людини, померлої від коронавірусної інфекції, не може бути занесеною до храму для звершення заупокійних богослужінь.

Всі заупокійні богослужіння звершуються на вулиці.

Відстань від гробу до людини, яка звершує чин похорону, має бути не менше двох метрів.

Священнослужителі, що звершують чин похорону, не можуть торкатися руками труни. Опускання труни в могилу звершують спеціально підготовлені люди, одягнуті в засоби індивідуального захисту.

Кількість людей під час звершення похорону має бути обмеженою: священник, паламар, 2-3 хористи. Паламар і хористи мають бути в масках. Всі учасники чину похорону мають притримуватися карантинних умов і тримати дистанцію до 2-х метрів.

Порядок організації і проведення поховання мирян

Порядок звершення чину похорону

Існує практика, що тіло померлого від коронавірусної інфекції піддається кремації. Представники місцевої влади та санітарної служби можуть не дозволити родичам померлого, щоб його тіло не піддавати кремації. В такому випадку чин похорону має бути звершений перед кремацією.

Якщо чин похорону звершується в лікарні, морзі, на території крематорію, священнослужитель мусить притримуватися карантинних заходів. Священник не може заходити у вказані приміщення.

  • Всі заупокійні богослужіння звершуються на вулиці.
  • Відстань від гробу до людини яка звершує чин похорону має бути не менше двох метрів.
  • Якщо родичи просять священника чин похорону звершити в храмі, то труну з тілом померлої від коронавірусної інфекції людини не можна заносити до храму для звершення заупокійних богослужінь. Родичи, які контактували з померлим, не можуть заходити до храму (карантинні умови самоізоляції два тижні).
  • Всі заупокійні богослужіння звершуються на вулиці.
  • Відстань від гробу до людини яка звершує чин похорону має бути не менше двох метрів.

Якщо чин похорону звершується в домі померлого (село, селище), священник і його супроводжуючи не можуть заходити  в дім де знаходиться тіло померлого, а ні в самий день похорону, а ні в канун для звершення парастасу.

  • Всі заупокійні богослужіння звершуються на вулиці.
  • Відстань від гробу до людини, яка звершує чин похорону, має бути не менше двох метрів.

Священник має порадити парафіянам і мешканцям села (можливо за підтримкою селищного голови) не відвідувати будинок з тілом померлої людини. Ці умови запропоновані у зв’язку із потенційним ризиком передачі SARS-CoV-2 через контакт з тілами померлих осіб, який може бути пов’язаний:

– з прямим контактом із тілом померлої особи або фізіологічними рідинами, в яких присутній SARS-CoV-2.

– з прямим контактом із забрудненими (фізіологічними рідинами) об’єктами.

Священнослужителі, що звершують чин похорону, не можуть торкатися руками труни. Опускання труни в могилу звершують спеціально підготовлені одягнути в засоби індивідуального захисту  люди.

Кількість людей під час звершення похорону має бути обмеженою. Священик, паламар, 2-3 хористи. Паламар і хористи мають бути в масках. Всі учасники чину похорону мають притримуватися карантинних умов і притримуватися відстані до 2-х метрів.

Священник, який проводить чин похорону, і його оточення не можуть близько спілкуватися з родичами померлої людини. Якщо в таких вже були контакти з померлою особою (карантинні умови самоізоляції два тижні). Спілкування відбувається виключно в масці з відстанню до 2-х метрів.

Цей порядок передбачає аналогічні умови для звершення чину похорону для людей, померлих від підозри на коронавірусну інфекцію (атипова пневмонія), в яких остаточно не підтверджений діагноз.

+ФІЛАРЕТ,

митрополит Львівський і Галицький

Голова Синодального  відділу УПЦ з питань охорони здоров’я

та  пастирської опіки медичних закладів.

Просмотров: (43)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *