“ПЦУ” заважає молитвам парафії УПЦ, транслюючи служби через гучномовці

У рівненському селі Будераж активісти “ПЦУ”, які захопили храм, заважають молитися віруючим УПЦ в церковному будинку, транслюючи свої служби через гучномовці.

Три тижні поспіль громада “ПЦУ”, яка заволоділа Різдво-Богородичним храмом у селі Будераж Здолбунівського району Рівненської області, заважає молитися віруючим УПЦ в церковному будинку, транслюючи свої служби через гучномовці, повідомляє сайт СПЖ.

Віруючі УПЦ змушені просити захисту у поліції і органів місцевого самоврядування, в присутності яких було досягнуто домовленості обох громад про те, що питання права власності на храм буде вирішене в суді.

Віруючі УПЦ змушені були за три тижні викликати правоохоронні органи кілька разів. З травня 2020 поліція двічі виїжджала на церковне подвір’я. Як розповідають очевидці, приводом стали гучномовці, які громада “ПЦУ” поставила в церкві після її захоплення.

«Ми молимося в будинку на церковному подвір’ї, вікна всі відкриті, тому що тісно. Зараз взагалі карантин, і ми змушені стояти біля будинку, – розповідає Ірина Тихонюк, віруюча УПЦ. – Церкву і будинок розділяє всього лише кілька метрів. Як ми можемо молитися, коли озвучка богослужіння наших опонентів включена так, що чутно на іншому кінці села? Ми просили громаду ПЦУ не робити цього, адже їх зовсім небагато, і вони можуть без гучномовців чути свою службу, але нас їх священник навіть слухати не став».

За розповідями жителів села, після невдалих переговорів з опонентами, віруючі УПЦ звернулися до їх настоятеля, ченця Марка, але він тільки розвів руками і повідомив, що не має можливості впливати на свою громаду.

«Ми викликали поліцію, вони приїхали і вмовили вимкнути гучномовці. Але тільки правоохоронці виїхали з села, громада ПЦУ знову включила озвучку, – каже Ірина Тихонюк. – Ми ще раз подзвонили, поліція повернулася і сказала, що якщо прихильники ПЦУ не вгамуються, застосують санкції – штраф у розмірі 17 000. Гучномовці вимкнули і вже не включали, але була серйозна словесна перепалка, образи».

Віруючі УПЦ розповідають, що таким чином прихильники “ПЦУ” намагаються виселити їх громаду з церковного будинку і заволодіти одноосібно всією церковною територією.

«Між двома громадами було укладено письмову угоду про мирне співіснування, – розповідає протоієрей Василій Начева. – Ініціювали цю домовленість представники правоохоронних органів і чиновники з району, і я був свідком, щоб досягти тимчасового перемир’я після захоплення церкви активістами ПЦУ. Однак, як і тоді, так і тепер, громада ПЦУ не хоче миру і намагається його порушити будь-яким способом».

Релігійна громада УПЦ навпаки, запевняє, що хоче миру, і зі смиренням чекає рішення суду, який повинен визначити, кому буде належати древня Різдво-Богородична церква.

Нагадаємо, активіст ПЦУ в Будеражі побив односельця палицею за відвідування храму УПЦ.

Просмотров: (30)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *