Заступник голови ВЗЦЗ: Очільник «ПЦУ» та держвлада мають відреагувати на події в Задубрівці (відео)

Ситуація зі спробою захоплення храму в с. Задубрівка на Буковині того ж дня, коли помер його настоятель, із застосуванням насильства та ігноруючи карантин, є бандитизмом, і влада держави та керівництво «ПЦУ» мають відреагувати на це. Про це заявив заступник голови Відділу зовнішніх зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич в ефірі «Першого Козацького»

«Те, що відбулося, інакше, як бандитизмом, назвати не можна. Влада має це зрозуміти, щоб були прийняті відповідні заходи і притягнуті до відповідальності винні та щоб були скасовані незаконні рішення щодо переведення громади УПЦ у “ПЦУ”», — зазначив священник і додав, що взагалі таких рішень щодо т. зв. «переведень» у Чернівецько-Буковинській єпархії більше, ніж 20.

Також протоієрей Миколай Данилевич наголосив, що на те, що відбулося в Задубрівці, «має відреагувати керівництво “ПЦУ”, щоб тримати запал своїх прихильників, і вони перестали захоплювати храми нашої Церкви».

За словами священника, і цей випадок у Задубрівці, і підпали храмів УПЦ на Буковині і Рівненщині та Одеського Успенського монастиря і Гамаліївського монастиря на Сумщині викликані хвилею інформаційного негативу, що останнім часом було вилито ангажованими ЗМІ на УПЦ.

Крім того, заступник голови ВЗЦЗ звернув увагу на те, що прихильники «ПЦУ», аби захопити храм, порушили карантин та рекомендації держвлади. «Вони у кількості 40 чоловік зібралися, аби захопити храм. Нам не дозволяють збиратися групами більше, як 10 осіб, для молитви. А тут люди плюють на закон та карантин», — сказав він.

Священник нагадав, що, між іншим, лише за кілька днів до спроби захоплення буковинського храму прихильниками «ПЦУ» митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій направив лист Президенту України В.Зеленському, в якому й розповів про складну релігійну ситуацію в регіоні.

Як додав о. Миколай, події в Задубрівці змушують подумати над тим, яким чином потрібно виходити з цієї ситуації, щоб подібного більше не було, а владу закликають відреагувати зокрема на цю конкретну ситуацію та на релігійну ситуацію на Буковині взагалі.

Він також зауважив, що, на жаль, на місцях залишилися чиновники, які продовжують проводити помилкову релігійну політику, яка й «призвела до такого бандитизму», попереднього Президента П. Порошенка, що лише ускладнює ситуацію в регіонах.

Священнослужитель упевнений, що ми маємо будувати життя спільно та разом будувати майбутню Україну.

Протоієрей Миколай Данилевич закликав усіх до внутрішнього інклюзивного діалогу. «Щоб випрацювати форму співжиття, мирного співіснування, взаємоповаги, того, як ми бачимо нашу Україну… Ніхто не зникне з України, ні наша Церква, тому що вона є найбільшою, і не можна надіятися, що всі парафії перейдуть в одну конфесію… Щоб ми випрацювали ту модель держави, аби комфортно було всім, а не так, як це було до сих пір, коли приходить одна влада і диктує свою ідеологію, приходить інша влада і диктує іншу свою ідеологію… Не Україну минулого, а Україну майбутнього, у тому числі в релігійній сфері», — резюмував він.

Нагадаємо, що пізно ввечері 4 травня 2020 року близько 40-а представників «ПЦУ» у селі Задубрівка Чернівецької області намагалися захопити храм на честь Архістратига Божого Михаїла: зламали ворота, зрізали замки, жорстоко побили віруючих УПЦ. Перед штурмом відключили світло, інтернет, камери в храмі. Спроба захоплення сталася відразу після смерті настоятеля храму УПЦ — протоієрея Леоніда Делікатного.

Поліція відкрила кримінальне провадження «за фактом інциденту між релігійними громадами» в селі Задубрівка Заставнівського району, про що повідомив відділ комунікації поліції Чернівецької області 5 травня 2020 року.

Просмотров: (25)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *