Архієпископ Боголєп прокоментував заяву народного депутата про примусову стерилізацію

Ті, хто висуває ідею примусової стерилізації «неякісних» людей стоять на небезпечній дорозі присвоєння собі того, що належить одному Богу, сказав архієпископ Боголєп.

Народний депутат від партії «Слуга народу» Галина Третьякова, яка очолює Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, у своїх міркуваннях про доцільність соціальних виплат безробітним громадянам підняла тему примусової стерилізації безробітних, у яких народжуються діти «низької якості». Ситуацію прокоментував архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, повідомляє сайт СПЖ.

«У суспільстві слова нардепа вже викликали дуже широкий резонанс, – зазначив ієрарх УПЦ. – І це природно, адже подібні заяви нагадують демографічну політику фашистської Німеччини, коли “неякісні” люди підлягали “утилізації”. Але подібним висловлюванням насамперед слід дати оцінку з духовної точки зору».

По-перше, підкреслив владика Боголєп, примусова стерилізація – це пряме порушення найпершої за хронологією заповіді Божої, що дана людині ще в раю: «Плодіться і розмножуйтеся».

«Звичайно, людина має право обрати безшлюбне життя, прийняти чернецтво, тобто відмовитися від дітонародження, – уточнив він. – Але кожна людина подібне рішення має прийняти сама. Господь дарував кожній людині вільну волю, і держава не має права з якихось своїх міркувань у людини цю волю відняти. Адже тут мова не йде про вчинення людиною якогось злочину. Навіть невіруючі люди говорять про наявність в людині інстинкту продовження роду і називають цей інстинкт одним з головних. Тому примусова стерилізація суперечить задуму Божому про людину і не може бути прийнята релігійною свідомістю».

По-друге – це питання розподілу людей на «якісних» і «неякісних».

«Хто це повинен робити? За якими критеріями? В Євангелії ми читаємо: “Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді сяде на престолі слави Своєї, і зберуться перед Ним усі народи, і Він відділить одних від других, як відділяє вівчар овець від козлів; і поставить Він овець праворуч Себе, а козлів – ліворуч” (Мф. 25, 31-33). Тобто тільки Бог має право здійснити поділ людей. Тільки Він, Всевидючий, але також і Всемилостивий може зробити це безпомилково. Але і цей поділ відбудеться лише при кончині світу. А зараз же, кожен з нині живих, може змінити своє життя. Стати з грішного праведним, а також і навпаки», – сказав ієрарх.

І по-третє, зазначив він, «людина, яка висунула ідею примусової стерилізації “неякісних” людей, стоїть на небезпечній дорозі присвоєння собі того, що належить одному лише Богу».

«Тому реакцією на подібні заяви повен бути заклик такої людини до покаяння і напоумлення», – підсумував архієпископ Боголєп.

Просмотров: (15)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *