На земельні паї потрібно оформити право власності до 1 січня 2025 року — Мін’юст

Всі власники нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їхні спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї до 1 січня 2025 року. Про це повідомила пресслужба Мін’юсту в фейсбуці.

Розпорядження міністерства

«Відповідно до чинного законодавства України, до 1 січня 2025 року всі власники нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їхні спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї. Якщо вимога не буде виконана, буде вважатися, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі, і вона перейде в комунальну власність територіальної громади», — йдеться в повідомленні.

«Органам місцевого самоврядування забороняється протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваних часток, передавати ці паї у приватну власність іншим особам, крім власників», — додали в міністерстві.

Як зареєструвати право власності

В Мін’юсті розповіли, що потрібно робити, щоб зареєструвати право власності на земельний пай.

Громадянину необхідно звернутися в орган місцевого самоврядування з документом, що засвідчує право на земпай (пай) і заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).

Також необхідно звернутися в землевпорядну організацію для розроблення технічної документації на земельну ділянку.

Також, наголосили в Мін’юсті, власнику паю необхідно звернутися до суб’єкта держреєстрації прав або нотаріуса для проведення держреєстрації права власності на земельну ділянку.

Для державної реєстрації прав заявник подає оригінали документів, необхідних для відповідної реєстрації та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

Зазначається також, що власник паю може звернутися до суду з визначення додаткового строку на оформлення права власності.

Просмотров: (165)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *