У Тернопільській єпарії в селі Башуки освячено новий храм, побудований замість захопленного

19 вересня 2020 року, у день спомину чуда Архістратига Михаїла, що сталося в Хонех (Колоссах), в селі Башуки Кременецького району, Тернопільської області митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій звершив освячення храму на честь Архістратига Михаїла. Церкву побудували замість захопленої п’ять років тому розкольниками. Про це повідомляє пресслужба Тернопільської єпархії.

Митрополиту Сергію співслужили клірики Тернопільської та сусідніх єпархій, братія Свято-Успенської Почаївської Лаври та Свято-Духівського скиту.

У 2015 році відбулася незаконна перереєстрація храму, в якому молилися православна громада с.Башуки на чолі з настоятелем церкви на честь Архістратига Божого Михаїла. На адресу православних парафіян надходило багато погроз, проте жителі села відстояли в суді право на отримання земельної ділянки під будівництво нового храму. З Божою допомогою та завдяки небайдужим людям та благодійникам  новий храм на честь Архістратига Божого Михаїла побудували.

Митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій після чину освячення і Божественної літургії звернувся до православної громади. Владика побажав віруючи й надалі берегти Христову істину, триматись святої канонічної Православної Церкви та жити згідно з заповідями Божими. «А Бог попіклується і про наше земне, а найголовніше – дасть нам вічну радість в Царстві Небесному», – додав архієрей.

Владика Сергій подякував благодійникам та усім небайдужим, хто долучився до возведення храму, а парафіяни передали їм в знак подяки символічні подарунки.

“Як велике Архангелове чудо ми сприймаємо сьогоднішню подію, – розповіла одна з активних парафіянок Лабунець Богдана. – Ми пережили дуже багато через те, що хотіли залишитись вірними канонічній Православній Церкві. Звичайно, переживали. Була поліція, але вона швидше покривала розкольників, які забрали в нас храм, замість того, щоб захищати наші законні права. Але Бог нас не залишив. Він послав нам мудрих священників, які на чолі з владикою Сергієм зберегли громаду в селі. Бог послав людей, які нас підтримали на самому початку – це Київська Митрополія, Почаївська лавра і Скит, а також благодійний фонд Фавор. Але найбільше долучився до будівництва нашої святині відомий український меценат Андрій Біба. Він через своїх представників ніби й сам особисто був з нами кожен день на будівництві”.

Нагадаємо храм Української Православної Церкви на честь Святого Архістратига Михаїла в селі Башуки, Кременецького району Тернопільської області розкольники за підтримки радикалів захопили 14 червня 2015 року. 20 жовтня 2018 року у с. Башуки відбулося закладення наріжного каменя нового храму на честь святого Архістратига Божого Михаїла. Чин закладки церкви звершив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій у співслужінні собору духовенства благочиння.

Фото Благодійного фонду “Фавор”

Просмотров: (14)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *