У с. Поліське на Рівненщині прихильники “ПЦУ” виганяють з дому священника з родиною

17 вересня 2020 року у селі Поліське Березнівського району Рівненської області вкотре розгорівся конфлікт через церковний будинок. Десятеро прибічників “ПЦУ” прийшли на подвір‘я настоятеля православної громади УПЦ, коли того не було вдома, з метою відібрати хату.

Прихильники “ПЦУ” дали родині настоятеля Михайлівської релігійної громади Поліської єпархії УПЦ священника Степана Корольчука термін два дні, щоб він звільнив парафіяльний будинок, в який повинен вселитися їх «батюшка». Відео спроби рейдерського захоплення опублікував сайт СПЖ.

На відео видно, як у двір настоятеля православної громади в його відсутність заявилися десять осіб і вимагали у дружини й дочки священника звільнити будинок.

«Прийшли вас попередити, усно поки. Якщо ви по-доброму не звільняєте, ми звільняємо самі», – рішуче заявив один з активістів, і попередив, щоб сім’я священника не чіпала землю, бо нові господарі будуть на ній орати й сіяти. Інший в ході натиску пояснив, що судові рішення з цього приводу їх не цікавлять, оскільки «найсправедливіший суд – народний». Також прихильники “ПЦУ” заявили, що зруйнують фанерну прибудову до стіни будинку, в якій громада УПЦ після захоплення їхнього храму змушена тепер проводити богослужіння.

«Ми будемо робити ремонт, щоб поселити свого батюшку. Поміняємо вікна на пластикові, ще щось, що вважатиме за потрібне громада. Ми не проти, хай вони збираються, але нехай хату нашому батюшці віддадуть і моляться, де хочуть», – пояснила жінка присутньому при цьому голові сільради.

Матушка Ніна Корольчук розповіла, що «це не перший раз, коли вони вимагають від нас виселитися з будинку».

«Спочатку вони забрали церкву, тепер хочуть будинок, і це не тільки для того, щоб нас принизити, але щоб нашій громаді не було де молитися», – поскаржилася вона.

Матушка зазначила, що ні наявність маленьких дітей, ні відсутність судових рішень на будинок не зупиняють послідовників “ПЦУ” в їх намірах.

Отець Степан є настоятелем Свято-Михайлівської парафії 25 років, 20 з яких з сім’єю живе в церковній будівлі, в яку вклав багато своєї праці. Разом зі священником проживають п’ятеро його власних дітей, два зяті та двоє маленьких онуків.

Правозахисник Рівненської єпархії УПЦ Раїса Приходько підкреслила, що для виселення священника з родиною з церковної споруди у “ПЦУ” «немає ніяких правових підстав».

«Громада ПЦУ подала позов про виселення, але тільки 25 вересня відбудеться підготовче засідання, на якому буде прийняти рішення про подальший розгляд цієї справи», – пояснила вона.

Нагадаємо, 17 квітня 2019 року, прихильники «ПЦУ» штурмом, за допомогою бійки і лома, захопили Свято-Михайлівський храм в с. Поліське.

Просмотров: (19)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *